Kako da provedete mesec dana u Evropi za manje od 1.000 evra? Moguće je uz ove trikove

Evropa je lepa, ali i skupa destinacija? Ova rečenica često se provlači prilikom spominjanja putovanja, ali je verovatno i jedna od većih predrasuda današnjice.

Sajt Atlys.com donosi vodič sa trikovima i savetima za „boravak od mesec dana u Evropi“ za manje od 1.000 dolara (oko 940 evra).

Izaberite pravu destinaciju

Kako navode, verovatno bi odabir da posetite neku destinaciju u Francuskoj ili pak Švajcarskoj premašio vaš budžet, ali zato postoje neke druge zemlje od kojih možete da počnete svoje upoznavanje evropskog tla.

Na primer Bugarska, Češka i Mađarska mogu biti vaš izbor, ili pak ako volite više zapad – Portugal, Španija i Malta.

A ako volite avanturu, sajt piše da su Rumunija, ali i naš Balkan, odlična destinacija. Prosečni mesečni prihod u Bugarskoj kreće se od oko 590 dolara (555 evra), u Portugalu skoro duplo više, 1017 dolara (oko 960 evra), prema podacima Numbeo-a.

Dakle, sve ove zemlje mogu zadovoljiti vaš budžet ako trošite pametno i ponudite sebi suštinski, evropski odmor koji tražite.

Prilagodite se smeštaju

Ako izuzmemo hranu, hoteli su generalno najskuplji troškovi na putovnaju i nije tajna da su evropski na glasu zbog svoje cene. Primera radi, studio apartman na mesečnom nivou bi verovatno premašio vaš budžet od 1.000 dolara.

Ali kada ljudi misle na „ostajanje u okvirima budžeta“ na um im padaju hosteli. I zaista, oni mogu biti dobar izbor jer se često nalaze u centru zbivanja, opremljenim su sa svim što vam je neophodno i odličan su način da upoznate nove ljude.

Na primer, noćenje u hostelu u Mađarskoj košta 12 dolara (oko 11 evra), dok na primer u Lisabonu 2o dolara (oko 18 evra). Međutim, ako želite da na ovom segmentu uštedite što više, sajt savetuje da razmišljate van okvira u potpunosti.

To znači da biste mogli da razmislite na primer o Couchsurfing-u. Dobijate besplatno mesto za boravak u zamenu za deljenje vaše kulture ili nekoliko sati rada.

Živite kao lokalac

„Ponašajte se kao lokalno stanovništvo“ je možda i najbolji savet koji možete da dobijete. Na primer, umesto metroa, možete da prošetate do destinacije, upoznate grad iz drugog ugla i prištedite novac.

Ukoliko ostajete više od nedelju dana, razmislite o kupovini mesečne karte za prevoz, koja je značajno jeftinija od sedmodnevne.

Ako planirate odlazak na drugu destinaciju, imajte u vidu da karte kupite ranije, jer kako se približava vaš datum putovanja, tako se i povećava krajnja cifra.

Pakujte se efikasno

Znate onu opciju „Light“ koju nude budžetske avio-kompanije? Nekada je razlika u ceni avio-karte u odnosu na standardnu, značajna, a sve što treba je da se spakujete u „prtljag koji nosite sa sobom“, piše Telegraf.

Odaberite pravo vreme

Putovanje van sezone može biti značajno jeftinije od onog na leto. Tako da o nekim željenim destinacijama u Evropi možda treba da razmišljate na jesen i proleće.

Što i nije tako loše, jer ti meseci nisu ni previše hladni ni topli, a i imaju svoju draž kada sve dobije narandžastu notu, ili pak procveta.

Zabava može biti besplatna

Istina je da su najbolje stvari u životu besplatne, a putovanja nisu izuzetak.

Besplatna pešačka tura po gradu je najbolji način da upoznate odabranu destinaciju. Ako više volite da se osamite, tu su i besplatne audio ture koje vas ostavljaju samog sa „istorijom u ušima i prelepim prizorima oko sebe“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare