MUNDIJAL U KATARU NAJBOLJI! Infantino: Razmotrićemo format Svetskog prvenstva 2026. godine

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je da će ta organizacija razmotriti ili barem ponovo razgovarati o formatu takmičenja na Svetskom prvenstvu 2026. godine u SAD, Kanadi i Meksiku i ocenio da je Mundijal u Kataru bio najbolji.

Moram da kažem posle ovog Svetskog prvenstva i uspeha grupne faze po četiri ekipe učesnika, moramo da ponovo razmotrimo ili razgovaramo o novom formatu, da li da idemo na 16 grupa po tri ili 12 grupa po četiri ekipe na Svetskom prvenstvu 2026. godine„, rekao je Infantino na konferenciji za novinare u Dohi, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Planirano je da se Mundijal 2026. godine odigra u novom formatu od 16 grupa sa po tri ekipe, od kojih će po najbolje dve proći u nokaut fazu.

Infantino je naveo da će njegov drugi mandat na mestu predsednika početi 16. marta, pošto nije imao protivkandidata na izborima.

On je istakao da će se sledeće godine Svetsko klupsko prvenstvo održati u Maroku, a da će od 2025. godine biti promena formata tog takmičenja, pa će učestvovati 32 ekipe na svake četiri godine.

Takodje, rekao je da će se i Svetsko klupsko prvenstvo za žene održati svake četvrte godine, a da Fifa planira da u parnim godinama (2024, 2026 i dalje) u martu organizuje prijateljske turnire za reprezentacije iz različitih konfederacija.

Govoreći o Svetskom prvenstvu u Kataru, koje se završava u nedelju, Infantino je rekao da je najbolje do sada.

Svetsko prvenstvo je doživelo neverovatan uspeh na svim frontovima. Glavni su navijači, ponašanje, radosna atmosfera, okupljanje ljudi. Navijači su se susreli sa arapskim svetskom, to je bilo veoma važno za budućnost svih nas. Kada se radi o utakmicama, videli smo neverovatno takmičarske utakmice, neka iznenadjenja i neke sjajne golove„, naveo je on, prenosi Kurir.

U proseku, svaka utakmica bila je produžena po 10 minuta. Ovo je bilo pošteno Svetsko prvenstvo na terenu, bez simulacija, bez mnogo žutih i crvenih kartona. Čestitke idu igračima i trenerima koji su zadržali mirnoću i naravno sudijama„, dodao je predsednik svetske kuće fudbala.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare