MEDVEDEV OBJASNIO: „Evo šta su sve legitimne mete naših oružanih snaga“ 

ZAMENIK šef Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da legitimne mete ruske vojske može biti vojno-političko rukovodstvo zemlje koja je neprijatelj Rusiji, ali i oružane snage drugih zemalja koje su saveznice našeg neprijatelja.

Naime, on je na svom Telegram kanalu napisao da se pitanje legitimnih vojnih ciljeva tokom istorije čovečanstva na razne načine tumačilo, kao i da se to različito tumači i tokom aktuelnog konflikta u Ukrajini.

Na primer, kako je kazao, o toj temi vole da pričaju brojni američki rusofopski senatori uprkos tome što postoje pravila ponašanja za vreme oružanih sukoba (jus in bello).

Medvedev je ujedno i nabrojao koje su to legitimne vojne mete danas:Bilo koja vojska protivnika koja nije izvučena iz sastava oružanih snaga,Bilo koja vojna i pomoćna tehnika protivnika,Svi objekti koji se odnose ka vojnoj infrastrukturi i koji doprinose realizaciji vojnih ciljeva (mostovi, stanice, putevi, energetski objekti, fabrike i radionice koje izvršavaju vojne zadatke),Vojno-političko rukovodstvo zemlje neprijatelja,Oružane snage drugih zemalja koje su zvanično ušle u rat, a koje se smatraju saveznicima neprijatelja, kao i objekti koji se nalaze na teritoriji neprijatelja.

– Međutim, danas se postavlja i glavno pitanje – da li može hibridni rat, koji je de fakto objavljen Rusiji od strane NATO, da se smatra i ulaskom Alijanse u sukob sa Moskvom?Pored toga, postavlja se pitanje i da li može da se isporuka ogromne količine naoružanja Ukrajini smatra napadom na Rusiju?

– I, naravno, da li se prve četiri stavke računaju i kao legitimni vojni ciljevi kada je reč o Severnoatlantskom bloku – zapitao se Medvedev.

Ruski političar je dodao i da rukovodstvo država-članica NATO jednoglasno tvrde da njihove zemlje ne ratuju protiv Rusije, iako svi dobro razumeju da je stvar potpuno drugačija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare