KLUPKO PREVARE JE TEK POČELO DA SE ODMOTAVA: Sumnja se da je u korupciju u Evropskom parlamentu umešano čak oko 60 EVROPOSLANIKA

Nakon optužbi za korupciju, bivša potpredsednica Evropskog parlamenta osumnjičena je i za proneveru fondova EU. Kako prenose mediji, njen partner u međuvremenu je priznao da je član „organizacije koju koristi Katar“, navodi Dojče vele.

Stigle su i nove optužbe protiv bivše potpredsednice Evropskog parlamenta. Eva Kaili već je uhapšena zbog sumnje za korupciju, a sada joj se na teret stavlja i prevara sa budžetskim sredstvima Evropske unije.

Evropsko javno tužilaštvo u Luksemburgu zatražilo je u četvrtak (15.12.) da se ukine imunitet evroposlanici socijalistkinji Kaili i njenoj koleginici iz redova konzervativaca, Mariji Spiraki, takođe iz Grčke.

Prevara na štetu budžeta EU

Kako je objasnilo Evropsko javno tužilaštvo, nove optužbe odnose se na sumnju da je izvršena „prevara na štetu budžeta EU“, posebno u vezi s naknadama poslanicima u parlamentu. Ta dodatna optužba dolazi nakon istrage Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF).

Druga pogođena članica Evropskog parlamenta, Marija Spiraki, rekla je u četvrtak da „sa radošću prihvata zahtev da joj se ukine imunitet“, kako bi pokazala da kod nje u vezi s Evropskim parlamentom nema finansijskih odstupanja „čak ni za jedan evro“.

Eva Kaili je prošlog petka uhapšena u Briselu zbog optužbi za aferu Katar, kao i njen partner, Italijan, koji je u Parlamentu radio kao savetnik za spoljnu politiku i ljudska prava.

Grkinja i drugi osumnjičeni optuženi su za „članstvo u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju“. Navodi se da ih je platila zalivska država Katar da zastupaju njihove interese u Evropskom parlamentu. Katar je negirao optužbe.

Rijad i Dubai

Belgijsko Ministarstvo pravde potvrdilo je da je akcija pokrenuta nakon istrage koju je sprovela belgijska kontrašpijunaža, uz saradnju odgovarajućih službi još pet evropskih zemalja. Kako se saznaje, Belgijanci nisu samoinicijativno započeli istragu, da ona nije rezultat analiza govora i glasanja evrodelegacija, niti opticaja novca, već da su Belgijanci prošle godine dobili prve informacije od tajnih službi. Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše Jutarnji lust.

Lako je pretpostaviti da te dve monarhije nisu bile zainteresovane za zdravlje i efikasnost evropske demokratije, ali im je bilo važno da naškode Kataru, sa kojim su u trajnom sukobu.

Partner Eve Kaili je priznao krivicu belgijskim istražiteljima za korupcionaški skandal koji je potresao Evropski parlament i evropske socijaldemokrate i reformiste. U ovom postupku do sada je zaplenjena gotovina u iznosu od oko 1,5 miliona evra, nešto od Kaili, nešto od njenog oca, a nešto od Pancerija, kojeg istražitelji smatraju glavnim organizatorom korupcionaške hobotnice. Giorgi je priznao da je manipulisao i distribuirao novac.

„Učinio sam sve što je bilo moguće za novac koji mi nije bio potreban“, izjavio je Đorđi, a prenose belgijski list „Le Soir“ i italijanski „La Republica“, pozivajući se na sudske spise.

„Učiniću sve da moja partnerka bude slobodna i da se brine o našoj ćerki od 22 meseca“, rekao je Frančesko Đorđi, prenose mediji.

Problem je, međutim, što je istraga daleko od završene. Čini se da se do sada pojavio samo vrh ledenog brega, ako je verovati onome što je objavila grčka privatna Mega TV: da je u skandal umešano šezdesetak poslanika u Evropskom parlamentu – odnosno oko 8,5 odsto njih ukupno 705. To tvrdi i nemački portal Fokus. Ako toliki procenat poslanika raspravlja i glasa po nalogu onih koji im daju mito – sve odluke gde je tako mali procenat razlike bio odlučujući su politički kompromitovane. Pre 23 godine Evropska komisija kojom predsedava luksemburški demohrišćanin Žak Santer bila je prinuđena da podnese ostavku zbog skandala, ali je raspuštanje saziva Evropskog parlamenta nezamislivo.

Rekonstruisan je i način regrutovanja poslanika. Na meti su pre svega bili oni koji nisu računali na reizbor 2024. godine, pa im je bio potreban novi izvor prihoda. Panzeri im je ponudio dobro plaćene konsultantske i slične pozicije u dve nevladine organizacije koje se odnose na ljudska prava. On je predsednik jedne, a Mark Tarabela (iz Belgije, ali italijanskog porekla) je predsednik druge.

Ovih dana je bilo planirano da se u Pancerijevu nevladinu organizaciju uključi Klaus Vele, moćni generalni sekretar Evropskog parlamenta sa odličnim ličnim vezama širom kontinenta. Vajlova pozicija u Strazburu završava se u novogodišnjoj noći.

Panzeri je imao snop od pedesetak pozivnica za svaki katarski doček, prijem ili sličan događaj, na koji bi dovodio zainteresovane za saradnju sa prebogatom petrodržavom.

Đorđi bi zainteresovanim poslanicima EP slao analize sa aromom lobiranja putem VhatsApp-a, objašnjavajući da je Katar „skoro potpuna demokratija” „specifičnog tipa”. Kaili, nekada iskusna novinarka, vrlo verno je prenela Đorđijeve „brifinge“ kao svoju tačku gledišta iza predsednika Evropskog parlamenta.

Belgijski istražni organi nisu potvrdili da istražuju šezdeset poslanika Evropskog parlamenta. Politička odgovornost je odmah na dnevnom redu. Kaili je smenjena sa mesta potpredsednice Evropskog parlamenta, ali je bila snažno kompromitovana kao poslanica u Evropskom parlamentu. I Andrea Cozzolino.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare