RAMA SE OGLASIO O POVRATKU SRPSKIH VOJNIKA NA KiM: To je nerealno, Kosovo je jednom zauvek oslobođeno od Beograda, nema povratka 

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je povodom najave Srbije o vraćanju 1.000 vojnika na KiM daKosovo više nikada neće biti pod upravom Beograda dodajući da je takav zahtev nerealan.

Rama je rekao da je situacija sa barikadama na severu KiM „beskorisna i duboko uznemirujuća“.

– Ovo nije dobar kraj godine za proces normalizacije između Kosova i Srbije. Povećanje tenzija na severu KiM ne samo da je beskorisno već je i duboko uznemirujuće. Neverovatno je da stalno moramo da se suočavamo sa pojavom barikada i zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče kako bi spasili mašineriju dijaloga od plamena teške političke retorike – izjavio je Rama.

Albanski premijer kaže da je Kosovo „jednom zauvek oslobođeno“ od Beograda i da „nema povratka“.

– Nedavno smo čuli za zahteve upućene NATO da pošalje srpske trupe na sever Kosova da zaštite etničke Srbe. Razumem da je ovo možda još jedan poseban deo političke retorike, ali je nadrealno koliko bi bilo kada bi Kosovo zatražilo od NATO da pošalje albanske trupe na jug Srbije da zaštite etničke Albance. Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda. Nikada više neće biti pod beogradskim zakonom – kaže Rama.

Dodaje da će Albanija uvek ostati čvrsto uz Kosovo i da je dijalog jedino rešenje za Beograd i Prištinu, a samim tim i jedina platforma na koju treba da se orijentišu.

– Potrebne su nam samo tri stvari: dijalog, dijalog, dijalog. Ostalo je samo loša politika. Nismo izabrali da živimo u ovom bučnom evropskom susedstvu, koje se zove Balkan, čak i da smo mogli zamenili bismo jedni drugim susedima. Ali prvo ne postoji drugo mesto na ovoj planeti gde možemo da prenesemo našu zemlju – rekao je Rama.

Albanski premijer je rekao da zemlje Balkana treba da nauče da žive jedne sa drugima, da rade jedne sa drugima i da pomažu jedne drugima, jer je to u interesu svih.

Rama je rekao da je izgradnja mostova saradnje sa Srbijom prava stvar za Albaniju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare