OGROMAN PRILIV BOLESNE DECE KOJA ZAVRŠAVAJU NA KISEONIKU! Dr Živković: Roditelji se obično javljaju jer deca NE MOGU DA DIŠU

„Pogrešno uspostavljena dijagnoza može trajno oslabiti IMUNITET“

RSV virus je virusna infekcija koja najčešće napada respiratorni sistem male dece, koji je nedovoljno ravzijen i sazreo. Sve je veći priliv bolesne dece, koja završavaju na kiseoniku i ostaju zadržana u bolnicama.

Prof. dr Zorica Živković pedijatar-plumolog iz KBC „Dragiša Mišović“ i dr Jelena Divčić, pedijatar, podelile su sa gledaocima Kurir TV stanje u ambulantama i bolnicama, kao i kako da se roditelji nose sa ovom situacijom, ukoliko do infekcije dođe.

– Neprekidan je priliv male dece. Roditelji su obično bili na dva, tri mesta i nema jasnog uspeha u lečenju, ne znaju kako da izleče dete kod kuče- rekla je Živković.

Ona je otkrila simptome zbog kojih se roditelji javljaju. Dete ne može da unosi hranu, klonulo je, umorno.

– U boilnici najčešće primamo one koji boluju drugi, treći put. Novorođenčad od 3-9 meseca života. Simptomi su otežano disanje kroz nos, ne mogu da dišu kroz nos i prirodno ne umeju da dišu na usta – ispričala je Živković i nazvala ovaj virus krunom „tripldemije“.

Divčič je rekla da je COVID sad u zaboravu. Deca su se vratila u kolektiv, a problem je nestrpljivost roditelja.

– Roditelji treba da sačekaju dva, do ti dana, pa da onda vode dete kod lekara. Treba da se vratimo prirodi, pa tek onda uvoditi antibiotike – rekla je Divčić.

Učestalo javljanje pacijenata najčešće je zbog streptokokne upale grla. Određeni vrtići su povukli čitave grupe zbog širenja infekcija.

– Imamo decu koja su automatski prenosioci. Poslednje tri četiri nedelje, baš su desetkovani vrtići. Upućujemo ih u bolnice jer nemamo izlaz – rekla je Divičić, prenosi Kurir.

Živković je naglasila dobar uticaj antibiotika koji brzo pomažu, ali ne kada su u slučaju sve upale koje se ne mogu tretirati antibioticima.

– Ako smo u mogućnosti da rano postavimo dijagnozu, samo je to važno, jer onda je lek lako izabrati. U situacijama gde nismo sigurni da je bakterijska infekcija, a iskoristimo sve, onda se daju lekovi u bolnici i jaka agresivna terapija, čime se potpuno i dugoročno uništava imunitet deteta – rekla je Živković.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare