KAD JE PRAVO VREME ZA STUPANJE U INTIMNE ODNOSE? Stručnjak: Deca su OTUĐENA, gubi se EMOCIJA i KOMUNIKACIJA! Prerano ulaze u to 

Psihologe i sociologe sve više brinu istraživanja u kojima mladi priznaju da su prvi seks imali pre 18. godine, da su promenili i po nekoliko partnera i porast broja onih koji su doživeli seksualno nasilje.Nekada smo slušali o prvoj bračnoj noći, a danas mladi ni ne budu dovoljno zreli za prvi seksualni odnos.

Zašto je seksualna granica pomerena, pitanje je na koje je odgovorio gost u studiju Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, dotakavši se još nekih problema vezano za ovu pojavu.

Milošević je upozorio na brze i drastične promene u društvu.

– Deca od 18 godina mnogo vremena provode na društvenim mrežama. Ili prerano kreću u seksualne odnose, ili od silne frustracije ne kreću nikad, pa onda od tih osoba dobijamo depresivne ljude, koji mogu postati serijske ubice, jer nisu ostvarili tu seksualnost – počeo je Milošević.

Kao činjenicu koja je poražavajuća ukazao je na lekove, pornografiju i svedostupnost.

– Šta će mladi naći u budućnosti kao novi stimulans za seksualnost? Vidimo da je bela kuga prisutna, gubi se komunikacija. Seksualnost nije bila vezana samo za seks! To nije bila suštinska veza – ispričao je on.

– Danas je to izgubljena emocija. Novac je ušao kao jedan od vrlo bitnih faktora, kao jedna dobra stvar, ali i ogromna zabluda – rekao je Milošević.

Promena vrednosnog sistema, ključna je za pomeranje granica u seksualnosti.

– Upravo je o tome reč. Ne treba juriti u seksualnost. Treba je pratiti i živeti sa njom. Najveća promena nastaje u pubertetu, ali je isto tako nezrelo doba- rekao je on, dajući primer testosterona koji je slikovito opisao kao iznad glave u tinejdžerskom dobu.

A kada je neka idealna zrelost za stupanje u seksualne odnose, Milošević je dao savet da se ne juri.

– Nema savršene mere zrelosti. Ali nije slučajno 18 godina neka granica za sve. Seksualnost ne treba da bude u pravom smislu te reči odnos, to može biti i šarm i pogled, leptirići u stomaku…- ispričao je Milošević.

– Deca su otuđena. Najmlađi gledaju u mobilne. Ja svoju decu teram u sport, ali je problem i što su škole pale u kvalitetu. Seksualno vaspitanje mora da pođe od porodica, pa da se nastavlja u vrtiću i u školi – rekao je on.

– Edukacija mora da krene od nastavnika i od škole! – upozorio je on i predložio da se mladima zabrane društvene mreže do 15, 16 godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare