Dačić: Zahtev Prištine za članstvo u EU služi za unutrašnju političku upotrebu na KiM! 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je danas na pitanje o najavi Prištine da će podneti zahtev za članstvo tzv. Kosova u EU, rekao da je za to potreban koncenzus „koga u EU nema“ zbog smatra da je reč o političko-marketinškom potezu za unutrašnju političku upotrebu na KiM

– Još pre mesec dana sam rekao da smo imali informacije da će Priština podneti aplikaciju za članstvo u EU. Mi smatramo da takav potez dvostruko nije dobar. Prvo, zato što je jasno da ne postoji jedinstven stav oko statusa KiM, odnosno da pet zemalja ne priznaje KiM i da do sada nije zabeleženo da neko dobije status kandidata za članstvo, a da nije rešeno pitanje statusa, a drugo zato što je u uslovima apsolutnog nepoštovanja svih sporazuma od strane Prištine nemoguće da neko razmišlja o tome – rekao je Dačić. 

Dačić je rekao da je za nas gotovo nemoguće da neko prihvati to u ovim uslovima kada je, kaže, jasno da je ponašanje Aljbina Kurtija jedan od glavnih destabilizujućih faktora u regionu. 

– To će se, kako je već sada izvesno, desiti sutra uručivanjem tog zahteva češkom predsedavanju – rekao je Dačić. 

Dodao je da od češkog predsedavanja zavisi kako će se prema tome odnositi dalje evropski zvaničnici – da li će to ući u neku proceduru ili će sačekati nekog sledećeg predsedavajućeg. 

– To za sada još nije poznato, ali sam siguran iz razgovora koje smo imali sa zemljama koje ne priznaju Kosovo, a to isto mi je rekao i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto da se oni protive tome iz svih ovih razloga koje sam pomenuo i da bi, kada bi bilo izjašnjavanje o tome, glasali protiv – rekao je Dačić. 

Dodao je da čak i da zahtev Prištine uđe u proceduru, što je moguće, ta procedura podrazumeva da se Evropska komisija izjasni o tome u narednom periodu od otprilike godinu dana.

– Ali, na kraju je opet za to potreban konsenzus, koga nema u EU. Zato mislim da je to više jedan političko-marketinški potez za unutrašnju političku upotrebu na samom Kosovu – smatra Dačić.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare