ZAVRŠIO SAM DULU DA GA NE UHAPSE: Specijalni tužilac Čađenović ima poseban tretman u Spužu ISPLIVALI NOVI DETALJI NAKON HAPŠENJA

Crnogorski specijalni tužilac Saša Čađenović uhapšen je zbog sumnje da je od 2020. godine bio član kavačkog klana na čijem vrhu se nalazi Radoje Zvicer i da je četiri puta zloupotrebio službeni položaj.

Među zloupotrebama je i navodno sakrivanje izveštaja Evropola pomoću kojeg bi mogao da krivično goni korumpirane policajce. Njemu je određen pritvor u trajanju od 30 dana koji će provesti u Istražnom zatvoru Spuž u kojem kaznu služe i kavčani i škaljarci, ali i drugi pritvorenici u čije postupke je bio uključen. Zbog toga u Spužu će specijalni tužilac imati specijalni tretman.

Prema pisanju crnogorskih medija, izveštaj Evropola mu je dostavljen 22. jula 2021. godine na mejl sa jedinstvenom lozinkom, koja je samo njemu poslata, kako bi mogao da krivično goni korumpirane policajce koji se pominju u ovom dokumentu. Međutim, kako piše u naredbi za sprovođenje istrage, Čađenović je izveštaj sklonio iz predmeta u cilju prikrivanja.

U istoj naredbi, navodi se da je Čađenović tokom druge polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije čiji je vođa bio Radoje Zvicer u kojoj je specijalni tužilac imao zadatak da postupa po uputstvima organizatora grupe, koja su mu navodno prenosili drugi pripadnici kriminalne organizacije, te da na taj način nije preduzimao krivična gonjenja protiv određenih lica i da je skrivao njihov identitet.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore Čađenovića tereti da nije pokrenuo krivični postupak protiv Radoja Zvicera, Ljube Milovića, Petra Lazovića, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Čađenović to nije uradio, čak iako iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da su izvršili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično delo – neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pokušaj ubistva, pranje novca, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju…

„Završio sam Dulu da ga ne hapse“

U naredbi za sprovođenje istrage navodi se i da je Čađenović pribavio korist Dušku Roganoviću što proizilazi iz sadržine komunikacije koju je organizator kriminalne grupe Radoje Zvicer navodno imao sa okrivljenim Slobodanom Kašćelanom i okrivljenim Petrom Lazovićem.

Rešenjem Višeg suda u Podgorici od 25. maja 2020. godine Milan Kankaraš je određen kao svedok-saradnik i u svom svedočenju je detaljno opisao koje je radnje u kriminalnog grupi preduzimao Duško Roganović, a nakon završene istrage Čađenović nije podigao optužnicu i nije pokrenuo krivični postupak protiv njega, niti preduzeo ijednu radnju u cilju krivičnog gonjenja.

Imao propuste u slučaju „Snajper“?

Kako prenose crnogorski mediji, Čađenović se između ostalog tereti za propuste u radu među kojima je i planiranje i likvidacija sada pokojnog Milića Minje Šakovića. Ovaj škaljarac ubijen je u junu ove godine.

Prema nezavničnim saznanjima Portala Standard, Čađenović se tereti da nije postupio po dopuni dokaza koje je prikupila Uprava policije u predmetu kodnog naziva „Snajper“ u kojem su uhapšene četiri osobe osumnjičene za planiranje ubistva Milića Minje Šakovića u martu prošle godine. Zbog propuštanja Čađenovića da postupi po dopuni krivične prijave Uprave policije protiv Jovana Trkulje, Nikole Mirića, Jovana Miranovića i Zorana Lekića, Viši sud je početkom ove godine obustavio postupak protiv ovih lica za pokušaj ubistva Šakovića jer nije bilo dovoljno dokaza da su optuženi počinili to krivično delo.

– Da do pokretanja krivičnog postupka nije došlo zbog članstva u kriminalnoj organizaciji i na zahtev organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Radoja Zvicera, proizilazi iz sadržine poruke koju je okrivljeni Petar Lazović poslao Radoju Zviceru dan nakon podizanja optužnice, a u kojoj mu je napisao: „Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića, da znaš, to ti nisam rekao“. Zvicer je potom poslao poruku Kašćelanu: „Završio sam Dulu da ga ne hapse“. Kašćelan mu je odgovorio: „Odlično, đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože“ – navodi se u naredbi, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare