„MAJKA NASILNIKA PSOVALA RODITELJE ŽRTVE TORTURE“ Advokatica Ana Budak: Dete ostalo bez zuba, SAD GA DODATNO PONIŽAVAJU

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se u petak 2. decembra u jednoj osnovnoj školi na opštini Palilula. Po završetku popodnevne nastave 14-godišnjeg dečaka M.V. udario je učenik osmog razreda i polomio mu zube.

Novinarka emisije „Crna hronika“ na Kurir TV Slađana Nedeljković razgovarala je ovim povodom sa advokaticom dr Anom Budak, pravnom zastupnicom deteta koje je trpelo nasilje.

– Tri zuba koja su potpuno uništena, tu je razbijena donja usna, tu su bila u pitanju i šutiranja. Dakle, dete je ozbiljno telesno povređeno i to je samo kulminacija nasilja – počinje priču Ana Budak. Sve se dešavalo ispred ostalih drugova iz odeljenja, ali ništa novo u životu dečaka koji je već duže vreme izložen nasilju.

– Dete je dobijalo toliko strašne poruke da ja neke poruke, verujte mi ne želim da izgovorim. Ali ono što je možda najmanje ružno, ali naglašavam da je najmanje ružno samo ću izgovoriti: „Sahraniću te, ubiću te tako što ću te daviti u wc šolji“ – dodaje Budak. Umesto da stanu na njegovu stranu nakon nemilog događaja, drugari su žrtvu odbacili i nastavili sa verbalnim maltretiranjem.

– Tako što potpuno socijalno izoluju mog oštećenog da dete padne u depresiju još veću nego u kojoj je bio. Šalju mu razne poruke, omalovažavaju ga, on postaje jedna potpuna žrtva socijalne izolacije – smatra advokatica. Roditelji nesrećnog dečaka bili su u strahu za život svog sina, koji je bio žrtva svojih razrednih drugova, ali i za život mlađe ćerke, a onda je zazvonio telefon. – Majka maloletnog lica zvala je majku mog klijenta, dakle oštećenog i žena je pretila i psovala. Izvršila je diskriminaciju po verskoj osnovi i trenutno razmišljamo da li ćemo tužiti i majku.

S obzirom da je za dlaku izbegnut koban ishod postavlja se pitanje šta je škola učinila tim povodom?

– Škola je dužna da reaguje čak i kada postoje indicije da će dete trpeti nasilje. Tako da vi kao škola ne smete da reagujete tek kada se nasilje dogodi. Mislim da je bilo tu prostora za reakciju. S obzirom da je reč o maloletnom licu koje je počinilac ovog krivičnog dela, porodica žrtve podnela je krivičnu prijavu protiv njega.

– Pošto je u pitanju mlađi maloletnik protiv njega se mogu izreći jedino vaspitne mere. Dakle, nemamo one klasične krivične sankcije kao prema punoletnim licima, ali su ovakve mere prilično ozbiljne. Ja ću se zalagati da se ovo lice najstrože kazni. Ne samo kako bih zaštitila svog klijenta već kao primer i podrška svim žrtvama nasilja – zaključuje dr Ana Budak.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare