DRAMA U NEMAČKOM ZATVORU: Dvostruki ubica i ekstremni desničar pokušao bekstvo, za taoce uzeo dvojicu čuvara

Jedan zatvorenik, osudjeni ubica i ekstremni desničar, pokušao je da pobegne iz zatvora u Nemačkoj, tako što je uzeo za taoce dvojicu čuvara, ali su ga drugi čuvari sprečili.

Stefan Baliet, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer je ubio dve osobe prilikom pokušaja upada u sinagogu u gradu Haleu, na istoku Nemačke 2019. godine, sinoć je pokušao bekstvo iz zatvora Berg u blizini grada Magdeburga.

Nakon manje od sat vremena, osam stražara oslobodilo je taoce i savladalo 30-godišnjeg otmičara, koji je povređen tokom incidenta. Dvojica talaca nisu povređena.

Službenici državne bezbednosti u Saksoniji-Anhaltu, gde se nalazi zatvor, rekli su da je zatvorenik koristio ručno izrađeno oružje i primorao dvojicu zatvorskih čuvara da ga izvedu iz ćelije.

Baliet je već pokušao da pobegne iz drugog zatvora 2020. godine, dok mu je još suđeno za učinjena krivična dela. On se tada popeo preko ograde visoke 3,40 metara tokom vežbe u dvorištu i pet minuta tražio izlaz iz zatvorskog kompleksa pre nego što su ga čuvari uhvatili.

Nakon jučerašnjeg incidenta Balijet je smešten u posebnu prostoriju gde je pod stalnim nadzorom, a uskoro bi mogao biti prebačen u drugi zatvor visoke bezbednosti.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je zatvorske operatere u državi „da preispitaju svoje bezbednosne mere“ rekavši da je incident „brine“ i da posebno treba posvetiti pažnju „zatvorenicima kao što je ubica iz Halea koji je već pokušao da pobegne tokom sudjenja“.

Baliet je napao sinagogu u Haleu na jevrejski praznik Jom Kipur, 2019. godine, naoružan vatrenim oružjem i eksplozivom. Pošto nije uspeo da uđe u sinanogu, ubio je dvojicu ljudi u obližnjoj ćevabdžinici.

Napad je bio jedan od najnasilnijih i, kako je ocenjeno, najotvorenijih antisemitskih postupaka u posleratnoj nemačkoj istoriji.

Baliet je 2020. godine osuđen na doživotni zatvor.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare