„Verujemo da se krije u Srbiji“: Odbegli kralj kriptovaluta ojadio ljude za 40 milijardi, pa nestao bez traga

Južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena terraUSD i Luna, krije u Srbiji dok nastavljaju svoj višemesečni globalni lov na osramoćenog kralja kriptovaluta.

Oni sada traže saradnju od srpskih vlasti kako bi ga locirali i pritvorili, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula, koje istražuje kolaps Kvonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs, piše Financial Times.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u maju.

Tužioci su u oktobru rekli da je otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište Terraforma. Južna Koreja je u novembru oduzela Kvonov pasoš.

Interpol je raspisao crvenu poternicu protiv Kvona na zahtev Seula. Južna Koreja nema ugovor o ekstradiciji sa Srbijom, ali su obe zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Investitori su podneli zajedničke tužbe protiv Kvona u Singapuru i SAD. Kvon je negirao bilo kakvu nepravdu iako se izvinio žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu „legitimne“ i da su „politički motivisane“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare