SUSPENZIJA UČENIKA, JEDINICA IZ VLADANJA, UVEĆANJE NOVČANE KAZNE: Evo šta predlaže Radna grupa u borbi protiv nasilja u školama

Radna grupa za prevenciju nasilja održala je drugi sastanak kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić, koji je naveo da je rok do 19. decembra da se usaglase sve predložene mere.

– Važno je da još jednom naglasim da svi želimo da unapredimo procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju. Drago mi je da su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere – rekao je ministar Ružić.

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružica, odnosi se, na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplninski postupak, pitanje pojačanog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Značaj intersektorske saradnje

Nasilje je društveni problem

Prvi čovek srpske prosvete je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, Ružić je zahvalio ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić, koja je uzela učešće u Radnoj grupi.

– Porodice su primarna kuća koja vaspitava dete i uči ga osnovnim vrednostima. Na školi, društvu je da u tome pomogne – rekla je Kisićeva i naglasila da joj je drago da uzme učešće u radu Radne grupe, jer smatra da je nasilje društveni problem u čijem rešavanju je važno da svi učestvuju i daju doprinos, prenosi Kurir.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare