Novi direktor policije može biti i iz BIA!

Ukoliko se usvoji novi Zakon o policiji, o kome bi krajem ovog meseca u tri navrata trebalo da se i javno raspravlja, veliki su izgledi da bi uskoro Direkcijom srpske policije mogao da rukovodi bezbednjak iz BIA, koji je donedavno u toj službi bio blizak saradnik Bratislava Gašića, bivšeg direktora BIA, a sada prvog čoveka MUP Srbije.

Tu mogućnost najavljuje novi Zakon o policiji, čiji je nacrt nedavno objavljen na sajtu MUP Srbije. U delu nacrta ZoP koji reguliše imenovanje direktora policije, u članu 35. stav 2. navodi se da „direktor policije mora da ima najmanje 15 godina rada na policijskim poslovima, na rukovodećim mestima u organizacionim jedinicama Direkcije policije ili najmanje 15 godina efektivnog rada na poslovima bezbednosti na rukovodećim radnim mestima“.

Do sada, kao i u nacrtu koji je prošle godine stopirao predsednik Aleksandar Vučić, a za koji se zdušno borio tadašnji prvi čovek MUP-a Aleksandar Vulin, za direktora policije je bio neophodan uslov da ima najmanje 15 godina staža u MUP-u na rukovodećim položajima, piše Direktno.

Sada je, međutim, to prošireno i data je mogućnost svakome ko je minimum deceniju i po bio na nekom šefovskom mestu u BIA, VOA ili recimo VBA – da se kandiduje za prvog srpskog policajca. Time se stvaraju uslovi nekome od Gašićevih saradnika iz BIA za ulazak na velika vrata u MUP, gde bi sa novim ministrom nastavio rad i postao mu desna ruka u policiji.

Objavljivanje nacrta zakona i zakazivanje javnih rasprava za kraj ove godine, i to nepunih dva meseca nakon što je Gašić i zvanično preuzeo MUP od Vulina, ukazuje ne samo na to da je zakon odavno pripreman, već i da je planirano dovođenje nekog van MUP-a da preuzme vođstvo javnom bezbednošću.


To sa druge strane, prvenstveno političke, ukazuje i na to da vlast u proteklih godinu dana, koliko već srpska policija nema direktora, ali i pre odlaska Vladimira Rebića sa tog položaja, nije našla nijednog pogodnog šefa u MUP-u da bi stala iza njega i dodelila mu čast rukovođenja Direkcijom policije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare