LEKARI SPECIJALISTI SE VRAĆAJU U DOMOVE ZDRAVLJA? Dr Stanković: Pacijenti ne bi morali po upute, LISTE ČEKANJA NEUPOREDIVO KRAĆE

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će od druge polovine decembra biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu i da će pacijenti imati mogućnost da preglede zakažu tokom celog meseca.

A koliko je to bitno za pacijente i ceo zdravstveni sistem pojasnio je reporter jutarnjeg programa Kurir TV „Redakcija“Predrag Žambok u razgovoru s doktorkom Veroslava Stanković, specijalistom ishrane zdravih i bolesnih.

– Za pacijente je izuzetno bitna novina jer prethodne godine su pokazale niz hroničnih bolesti, pre svega dijavbetesa koji nisu na vreme otkriveni. Sad će ova prevencija značajno uticati na rano otkrivanje ovakvih dijagnoza kod paciojenata – kaže prof. dr Stanković, prenosi Kurir.

Pojasnila je i koliko je bitan sistem Domova zdravlja upravo u ovakvim situacijama.

– U Domovima zdravlja imamo mnogo izuzetnih dijagnostičara i ovako ćemo uštedeti novac za sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Ponavljam, ovde su najvažniji pacijenti, otkrivanje bolesti poput karcinoma i njihovo lečenje – dodala je Stanković.

Na kraju nagovestila je i mogućnost vraćanja lekara specijalista u Domove zdravlja.

– Tendencija je da se u Domove zdravlja vrate specijalističke službe i rastereti ceo sistem. Pacijenti neće morati da traže upute, liste čekanja će biti neuporedivo kraće – zaključila je dr Veroslava Stanković.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare