ERDOGAN RAZBESNEO GRKE: Zapretio napadom BALISTIČKIM RAKETAMA na Atinu, Grci mu poručili – NEĆEŠ NAS UPLAŠITI, spremni smo! 

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias ocenio je danas da je neprihvatljivo da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan preti da će balističkim raketama napasti Atinu.

Neprihvatljiva je pretnja članice NATO raketnim napadom na Grčku, rekao je Dendias u Briselu, pred sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Pristup Severne Koreje ne sme ući u NATO, poručio je Dendias, javlja AP.

Turska je poslednjih meseci pojačala retoriku, a zvaničnici turske vlade su rekli da navodno kršenje međunarodnih ugovora od strane Atine dovodi u pitanje suverenitet nekih grčkih ostrva. Erdogan je takođe zapretio da će iskrcati turske trupe u Grčkoj „iznenada jedne noći“. Čak i tako, najava opasnosti od raketnog udara je veoma neuobičajena.

„Gospodin. Erdogan mora dobro da zna da se naša zemlja ne može ni terorisati ni zastrašiti“, rekao je portparol grčke vlade Đanis Oikonomu tokom brifinga za medije u Atini.

Grčka je, rekao je Oikonomu, „apsolutno odlučna, uvek spremna, spremna da brani međunarodni zakoni, da brani svoj suverenitet i svoja suverena prava“.

U međuvremenu, turski ministar odbrane Hulusi Akar optužio je Grčku da povećava tenzije „nerazumnim, nelogičnim i nezakonitim zahtevima i tvrdnjama, kao i stalnim provokativnim akcijama i agresivnom retorikom“.

Erdogan je u subotu izjavio da je Turska počela da proizvodi balističke projektile kratkog dometa „Tajfun“, koji „zastrašuju Grke“.

Erdogan je u nedelju rekao da Ankara neće sedeti skrštenih ruku ako Grčka nastavi da naoružava ostrva u Egeju, prenela je agencija

Anadolija.

„Sada smo počeli da pravimo naše rakete. Naravno, ova proizvodnja plaši Grka. Kada kažete ‘Tajfun’. Grk se uplaši. Oni kažu da će raketa može pogoditi Atinu. Naravno, pogodiće. Zemlja poput Turske neće biti posmatrač. Ona mora nešto da uradi“, rekao je Erdogan na događaju u severnoj provinciji Samsun.

U oktobru je Turska testirala balističku raketu kratkog dometa Taifun domaće proizvodnje iznad Crnog mora koja može da pogodi metu na udaljenosti od 561 kilometar za 456 sekundi.

Turska, članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na ponovljene provokativne akcije i retoriku Grčke u regionu poslednjih meseci, uključujući naoružavanje osrtva u blizini turskih obala koja su demilitarizovana prema ugovornim obavezama.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare