DIREKTOR UIKS POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LJUDSKIH PRAVA: U potpunosti zadovoljavamo standarde Evropske unije

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je, povodom 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, da je Uprava podjednako posvećena poštovanju prava lica lišenih slobode i poboljšanju materijalnih uslova u kazneno-popravnim ustanovama.

On je istakao da Srbija po prvi put nije više među zemljama koje imaju problem smeštaja u zatvorima zahvaljujući brojnim projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012. godine.

– Danas raspolažemo sa više od 11500 mesta za smeštaj lica lišenih slobode koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde Evropske unije – naveo je Carević, piše Kurir.

On je naveo da je u radu Uprave na prioretnom mestu humano izvršenje kazne zatvora, uz organizovanje brojnih obuka za deficitarna zanimanja u zavodima kako bi se bivšim osuđenicima omogućilo da se brže i lakše zaposle po isteku kazne.

Povodom obeležavanja Dana ljudskih prava, osuđenici Okružnog zatvora u Zaječaru, koji su prošli obuku u pekarstvu, pripremili su, u saradnji sa Crvenim krstom, humanitarni obrok za đake Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru i Ustanovu za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“.

Humanitarni obrok će biti isporučen i Narodnoj kuhinji u Zaječaru povodom proslave slave Svetog Nikole.

U OZ Zaječar je tokom ove godine 21 osuđeno lice steklo sertifikate za pekare u kojima nije navedeno da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija po njihovom povratku u zajednicu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare