PRAO PARE ZA MAFIJU! SAZNAJEMO: Srpski tajkun uhapšen u velikoj akciji holandske policije, zaplenili mu rolekse vredne 20 miliona evra!

Zoran Miljak, srpski tajkun i vlasnik firme „Soxcapital“, uhapšen je u policijskoj akciji u Holandiji pod sumnjom da je bio deo međunarodne bande koja je prala novac za mafiju. Policija je kod njega zaplenila novac i luksuzne satove vredne čak 20 miliona evra, a sumnja se da je deo skupocene robe zaplenjen i u Beogradu, saznaje Republika.

Kod Miljaka su, osim roleksa, nađeni i satovi patek filip skaj mun, čija cena ide od nekoliko stotina do milion evra, brege turbilon, ulis nardin klasik sa 14-karatnim zlatom, i drugi.

I Tito radio po istom sistemu

I nedavno uhapšeni Edin Gačanin (40), zvani Tito, koristio je luksuzne automobile i satove da bi prao novac od prodaje tona kokaina u Evropi. On se dovodi u vezu s dva sata vredna 615.000 evra, koji se trenutno nalaze u sefu sarajevske banke.

– Jedan na sebi oznaku nosi filip patek, drugi rišar mil, a razbijena Skaj aplikacija je pokazala da ih je iz Dubaija doneo Saša Spasojević – navode sarajevski portali.

Pretpostavlja se da je jedan od vođa narko-kartela poslove s drogom na ovaj način pokušao da uvede u legalne tokove.

DOBRO NAORUŽANI

On je pao u velikoj raciji sprovedenoj na 22 različite lokacije u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji, a holandske službe su saopštile da je uhapšeno 20 ljudi i da se radi o jednom od najvećih udaraca organizovanom kriminalu. Banda je koristila i falsifikovane dokumente da bi novac stečen kriminalom uveli u legalne tokove.

– Policija je istraživala mafijašku hobotnicu za koju se sumnja da je oprala najmanje 100 miliona evra. Razbijena su dva kriminalna lanca. Prljavi biznis je uključivao trgovinu drogom, gde su skupoceni satovi bili jedno od sredstava plaćanja. Tačnije, trgovina roleksima je korišćena za pranje novca – otkriva Republike izvor iz bezbednosnih službi.

Milovo blago na ruci

Crnogorski predsednik Milo Đukanović se našao na udaru Agencije za sprečavanje korupcije zbog kolekcije satova vredne 1.376.364 evra.

Najvredniji je patek filip skaj mun turbilon (1.150.659 evra), kome je kućište od 18-karatnog zlata i ima zlatni brojčanik. Drugi je brege turbilon perpetual od 158.371 evra i ulis klasik skeleton turbilon, vredan „samo“ 67.334 evra, ručno oslikan i vodootporan

U prvoj akciji je uhapšeno sedam osumnjičenih, a u okviru istrage koja je pokrenuta još pre dve godine. U akciji su učestvovale elitne jedinice specijalaca koji su omogućili stotinama detektiva da pretresu stanove i zaplene satove, nakit, gotovinu, vatreno oružje i luksuzne automobile.

Nekoliko dana kasnije policija je saopštila da je uhapsila još 13 osumnjičenih i izvršila raciju u tri kuće i poslovnoj zgradi. Svima je određen pritvor, a dozvoljen im je kontakt samo s advokatom.

– Kako se saznaje, samo kod Miljaka su zaplenjena 22 luksuzna sata, od toga jedan vredan čak milion evra, kao i oko 200 sertifikata za njih – kaže izvor Republike.

ZVEZDA JUTJUBA

Božidar Spasić, bivši operativac DB, za naš portal kaže da je pranje novca preko satova jedna od razrađenih metoda.

– Operacija ide preko trgovaca satovima, koji ga prodaju ispod žita, a oprane pare se vraćaju vlasniku. To je princip kao dilovanje droge, s tim što se novac vraća u legalne tokove – pojašnjava Spasić.

Miljak je, inače, gotovo nepoznato ime u Srbiji, ali je već dugo vremena zvezda emisija na Jutjubu koje se bave skupocenim satovima. Tako je jednom prilikom oduševljenom voditelju pokazivao svoju kolekciju, a predstavljen je kao čovek kom su luksuzni časovnici velika strast. Međutim, ostalo je nejasno odakle mu novac za basnoslovno vrednu kolekcionarsku zbirku.

Republika je mejlom kontaktirala s njegovom firmom „Soxcapital“ sa sedištem u Beogradu, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na postavljena pitanja.

Marko Nicović, BIVŠI NAČELNIK BEOGRADSKE POLICIJE

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, ističe da bi registar kupovine mogao da spreči mafiju da pere novac preko luksuznih satova.

– Sistem je takav da obično mafija krade satove s dokumentacijom ili kupuje, a kasnije ih prodaje 30 odsto jeftinije i stiče bogatstvo na takav način. Ne postoji nikakvo ograničenje koliko ćete satova kupiti, ali svakako uglavnom radnje zavode i uzimaju podatke o licu koje kupuje sat, što ostaje samo u toj radnji. Ne postoji registar koji bi kontrolisao kako ta mafija ulaže svoj kapital. Kada bi postojao, lakše bi ih bilo uhvatiti – kaže Nicović.

DESET NAJSKUPLJIH ROLEKSA

1. Cosmograph Dayton – 17,8*

Ovaj model, prodat na aukciji, Pol Njumen je dobio od svoje supruge Džoan Vudvard na poklon u Njujorku 1968.

2. Rolex Bao Dai – 5,1

Jedan od retkih modela koji nisu pripadali Polu Njumenu, a dostigli su neverovatne cene na aukcijama. Bio je u vlasništvu Bao Daijaa, poslednjeg monarha Vijetnama

3. Rolex GMT Master – 3,5

Pre nego što je Pol Njumen dospeo na scenu i oborio rekorde ovo je bio najskuplju model roleksa, aukcijski prodat u Ženevi

4. Rolex Split – Seconds Chronograph – 2,45

Samo nekoliko meseci je držao rekord kao najskuplji

5. Rolex Daytona Oyster Sotto – 1,95

Takođe pripadao Polu Njumenu, prvi časovnik s tri crno obojena podbrojčanika koje je ovaj brend kreirao

6. Rolex Daytona – 1,185

Pripadao Eriku Kleptonu. Na prvoj aukciji prodat za 505.000 dolara, da bi novi vlasnik već na sledećoj zaradio još toliko

7. Rolex Oyster Perpetual – 1,22

Ovo je jedan od najstarijih preživelih modela, a kao izdanje iz 1949. prodat je na aukciji u Kristiju

8. Rolex Chronograph – 1,16

Ovo je takođe časovnik s komplikovanim mehanizmom koji je dostigao neverovatnu cenu

9. Rolex Sleeping Beauty – 1,14

Zbog svojih komplikovanih opcija, ovaj časovnik je nekada bio poznat kao pandellone. Samo 100 komada je proizvedeno i danas veoma retko možete naleteti na jedan od njih

10. Rolex Daytona – 1,1

Još jedan od satova Pola Njumena, postao hit tek kada ga je nosio slavni glumac

* u milionima dolara

UDARNA VEST.rs

.

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare