ORGANIZATORI PUČA U NEMAČKOJ KUPOVALI ORUŽJE U HRVATSKOJ: Isplivali ŠOK detalji istrage, jedan od članova grupe ŽIVEO U ZADRU

Reichsbürger, odnosno Građani Rajha, radikalni nemački desničarski pokret koji je nedavno dospeo u fokus javnosti, pre nekoliko godina je za svoje terorističke akcije oružje nabavljao u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Dnevnik podseća da je nemačka policija uhapsila vođstvo pokreta zbog optužbi da su planirali da izvedu državni udar i postave jednog od svojih vođa za nemačkog cara, prenosi Hina.

Jedan od njegovih navodnih članova je i živeo u Hrvatskoj, gde se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za Građane Rajha, sprečili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s nemačkom policijom uhapšene su desetine osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i nemačkim sudovima.

Štaviše, utvrđeno je da je deo oružja, koje je ta grupa nabavila, u Nemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika desničara.

Snimljeni razgovori

„Aleksandra sam upoznao u Nemačkoj pre par godina kao mušteriju za popravak automobila jer sam ja tamo imao radionicu. Imao sam tada devojku iz Avganistana te su me pretukli. Zatražio sam pomoć od Aleksandra jer je bio u stranci AFD. Aleksander mi je dao jedan mali pištolj, ali posle je zbog toga tražio uslugu zauzvrat. Tražio je da mu u Hrvatskoj nabavljam oružje. Aleksander je imao ženu u Zadru i hvalio mi se da odatle nabavlja oružje. Jednom me nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan u autu sa zadarskim tablicama i predao mi paket, koji sam stavio u gepek.

Kako sam video da je paket težak, otvorio sam ga, a u njemu su bili jedna PAP-ovka, jedan kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom. Kad smo bili u Nemačkoj, Aleksander je ponovo tražio da mu se nabavi oružje. Zanimalo ga je automatsko oružje, kratko oružje, pumparice, škorpioni i kalašnjikovi. Oružje koje sam za njega vozio u Nemačku bilo je namenjeno za desničarsku stranku AFD jer se oni naoružavaju“, ovo je iskaz koji je hrvatski državljanin Martin M. dao istražiteljima o svojim vezama sa izvesnim Aleksandrom Reichlom (49), nemačkim državljaninom koji je živeo na području Zadra.

Priznanje Martina M, ali pre svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednog pripadnika Građana Rajha.

Rajhl, inače bivši nemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Nemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Nemačku (AFD), ali se i povezao s Građanima Rajha iz Gornje Bavarske.

Početkom 2018. godine hrvatska policija došla je do podatka da Rajhl u hrvatskoj kupuje veće količine vojnog oružja zaostalog iz rata i da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Nemačku, gde se to oružje deli pripadnicima desničarskih grupa, između ostalog Građanima Rajha.

U saradnji s nemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga i osumnjičenima su snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavku automatskih pušaka, snajpera, pištolja, ručnih bombi, sačmarica…

U Hrvatskoj je uhapšeno ukupno 16 osoba, a na temelju USKOK-ove optužnice optuženi su da su Rajhlu nabavljali oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženih je osuđena temeljem nagodbi na uslovne i bezuslovne zatvorske kazne, piše Jutarnji list.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare