AMERIČKE AMBASADE U BEOGRADU I U PRIŠTINI: Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost

Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na severu Kosova, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini.

Američka ambasada izrazila je razumevanje za, kako se navodi, „pritvaranje osobe osumnjičene za umešanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona“, i tvrdi da je to hapšenje iskorišćeno za, „nelegalne blokade puteva, kao i pretnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva“.

Kako se dodaje, oni koji su podigli „nelegalne blokade“ treba odmah da ih demontiraju.

„Očekujemo prestanak svih pretnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku Kosovskim snagama NATO – Kforu za njihove napore da obezbede bezbednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava- Euleksu. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije“, kaže se u saopštenju, prenosi Kurir.

Iz ambasada SAD u Beogradu i u Prištini pozvali su sve strane na „maksimalnu uzdržanost“.

„Da odmah preduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru Dijaloga koji vodi EU kako bi se rešila pitanja koja izazivaju zabrinutost“, ističe se u saopštenju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare