ŠOK U CRNOJ GORI POSLE HAPŠENJA SPECIJALNOG TUŽIOCA: Otkriveno šta je Čađenović radio za Radoja Zvicera

Saša Čađenović, crnogorski specijalni tužilac, uhapšen je juče u Podgorici po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je od 2020. do 2022. godine stvorio kriminalnu organizaciju i zloupotrebio službeni položaj. Čađenović je, podsetimo, bio desna ruka glavnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

– Specijalni tužilac Saša Čađenović sredinom 2020. godine postao je pripadnik kavačkog klana – navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Posle saslušanja, na kom je negirao krivicu, ali odbio da odgovara na pitanja tužioca, Čađenoviću je određeno zadržavanje do 72 sata.

– Specijalni tužilac S.Č. saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog, za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivičnih dela zloupotreba službenog položaja. Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije „Kavački klan“, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka – navodi se u saopštenju SDT-a, koje su preneli crnogorski mediji.

Ime Saše Čađenovića, podsetimo, pominjano u vezi sa više afera, poslednji put kada je uhapšen policajac Petar Lazović, zbog sumnje da je sarađivao s kavačkim klanom.

Evropol i Skaj

– Čađenović je 2021. godine, pošto je Evropol dostavio materijal kojim ukazuje na saradnju pojedinih policajaca s kavačkim klanom, i njihove kontakte s vođom te kriminalne grupe Radojem Zvicerom, ocenio da u tome nema elemenata krivičnog dela i da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo koga za bilo koje krivično delo – podseća sagovornik Kurira. Javnost je tada posebno zaintrigirala fotografija koju je objavio portal Libertas, a bila je sastavni deo presretnute komunikacije sa Skaja. Na njoj je bio upravo Čađenović, a njegovu sliku iz kancelarije poslao je Radoju Zviceru upravo Petar Lazović.

Početkom maja ove godine iz Demokratskog fronta je saopšteno da su se „stekli uslovi da nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamenik Saša Čađenović budu uhapšeni i procesuirani“.

– Ova fotografija, koja je očigledno nastala u zgradi tužilaštva, dovoljno govori o tome da Čađenović zna da ga je fotografisao Petar Lazović. Ali što je još više inkriminišuće za Čađenovića, jeste da je fotografija prosleđena Radoju Zviceru, što predstavlja jasnu poruku da kavački klan ima zaštitu specijalnog tužilaštva – poručili su tada iz Demokratskog fronta.

Kada je Katnića na mestu glavnog specijalnog tužioca zamenio Vladimir Novović, prema pisanju crnogorskih medija, ponovo je formiran predmet kako bi se ispitalo da li je bilo zloupotreba i da li su Katnić i Čađenović ispravno postupili kada su u 2021. zaključili da nema elemenata za krivično gonjenje policajaca Petra Lazovića i Ljube Milanovića.

Slika s Belivukom

Inače, Lazović i Milanović su poznati javnosti i po fotografijama koje su presretnute na Skaju, a na kojima se vidi kako sede u društvu Radoja Zvicera,Veljka Belivuka i Marka Miljkovića neposredno pred hapšenje dvojice organizatora kriminalne grupe u Beogradu u februaru 2021. Kako su sami naveli, Belivuk i Miljković su u to vreme bili gosti Radoja Zvicera u Kotoru. U dokumentu Evropola navodno piše da je policajac Petar Lazović u Skaj aplikaciji imao kodno ime Junior i Komandos, a policajac Milović Zli poručnik i Oficir, kao i da su u vreme dolaska Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru bili u konstantnom kontaktu sa Zvicerom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare