POSLE KORONE VRATILE SE STARE RESPIRATORNE INFEKCIJE! Epidemija streptokoke među decom u vrtićima

Uspešno se leči antibioticima, ali je važno voditi dete kod pedijatra i započeti na vreme sa terapijom, kažu stručnjaci

Epidemija streptokoke proglašena je u vrtićima širom Srbije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. 

Streptokoka je česta bakterija koja se prenosi kapljično, a koja je ubila osmoro dece u Velikoj Britaniji, uspešno se leči antibioticima, kažu stručnjaci.

Zaraženi ovom bakterijom najčešće obolevaju od šarlaha, pa zato lekari apeluju na roditelje da decu na vreme dovedu na pregled.

Brzo se širi

Ova bakterija je zarazna i brzo se širi, posebno među decom u kolektivuZoran Radovanović

Pregled lekara

Načelnica pedijatrije u DZ Palilula dr Aneta Jovanović kaže da, ako se kod lekara dođe sa prvim simptomima, šarlah se leči bez ikakvih posledica. 

– U doba ere antibiotika, šarlah se lako leči. Dete samo treba odmah dovesti kod pedijatra i na osnovu kliničke slike lekar će utvrditi da li se radi o šarlahu. Simptomi su bolno grlo, otežano gutanje, javlja se osip koji počinje na licu, malinast jezik i belilo oko usana. Ukoliko postoje neki od ovih simptoma, pedijatar će prepisati odgovarajuću antibiotsku terapiju. Roditelji ne treba na svoju ruku da leče dete – kaže dr Jovanović.

Simptomi zaraze streptokokom

* bolovi u grlu
* otežano gutanje
* visoka temperatura
* neprijatan zadah
* osip na koži
* bolovi u mišićima i zglobovima
* učestalo mokrenje
* smanjen apetit
* malaksalost

Antrfile:
Kako se prenosi bakterija
* govorom
* kašljanjem
* kijanjem
* prljavim rukama
* fizičkim dodirom
* bliskim kontaktom

I epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je streptokoka virusna infekcija koja se lako prenosi, ali i leči.

– Ova bakterija je zarazna i brzo se širi, posebno među decom u kolektivu. Prenosi se govorom, kašljem, kijanjem i dodirom…. Zato je najvažnija mera da se zaraženo dete odmah izoluje. Deca zaražena streptokokom najčešće obolevaju od šarlaha. Tada se pojavljuju gnojnice, upale kože i unutrašnjih organa, pa se tako prepoznaje bolest. Razlog zašto pedijatri daju antibiotike kod dece sa streptokokom jeste da ih zaštite od komplikacija ove bakterije, koja dovodi do reumatske groznice, do upale srčanih zalistaka i upale bubrega, a u slučajevima komplikacija i do smrti – kaže dr Radovanović.

U Velikoj Britaniji umrlo osmoro dece

Osmoro dece umrlo je u Velikoj Britaniji nakon što im je dijagnostikovana zaraza streptokokom A.

Britanski ministar zdravlja Nadim Zahavi rekao je da roditelji treba da vode računa o simptomima kod svoje dece.

– Većina slučajeva zaraze veoma je blaga, ali pojavila se invazivna infekcija streptokoke, od koje je, nažalost, preminulo osmoro dece – kaže Zahavi.

Lekarka opšte prakse u Oksfordu Helen Solzberi upozorava da roditelji moraju da budu na oprezu kako bi što ranije kod dece uočili simptome poput konstantno povišene temperature, letargije, klonulosti, nedostatka apetita i mokrenja.

– Posmatrano iz roditeljske perspektive, zaista je teško reći da li se radi o običnoj upali grla ili uvodu u nešto ozbiljno. Ali roditelji ne treba da čekaju da se bolest razvije, već da odvedu dete kod lekara – rekla je Solzberijeva.

Korona prikrila bakterije

Prema njegovim rečima, tokom pandemije koronavirusa bili su potisnuti drugi virusi, ali i bakterije, koje sada mnogo snažnije napadaju ljudski organizam.

Milićević: Ubija je penicilin

Pedijatar Saša Milićević kaže za Informer da streptokok tipa A zapravo izaziva upalu ždrela.

– Ova bakterija može da izazove anginu i šarlah, odnosno upalu ždrela sa promenama na koži. Bolest je praćena visokom temperaturom, ali je dobra vest da ova bakterija jako dobro reaguje na penicilin. Pominje se da su se u Velikoj Britaniji pojavili neki sojevi koji su otporni na penicilin, ali su oni retki. Najbolji način da se otkrije streptokoka jeste da se uradi bris i vidi da li ima klica. Takođe, radi se i krvna slika, a tada su povišeni leukociti, granulociti i CRP. Dakle, roditelji treba da odvedu dete kod lekara ako ima temperaturu, teško guta, žali se na bolove u grlu, malaksalo je ili iz grla dolazi neprijatan miris – kaže Milićević.

– Od šarlaha se nekada umiralo, ali danas se ta bolest ne smatra tako opasnom. Mi smo 1928. imali poslednji put veliku smrtnost dece od šarlaha, ali od tada je bolest sve blaža. Međutim, reumatska groznica koju izaziva streptokok grupe A dovodi do upale srčanih zalistaka i ona je češća, pa su mladi ljudi ranije umirali od srca, ali retko. Deca u Velikoj Britaniji koja su preminula imala su streptokoknu infekciju, gnojnu anginu i šarlah, a spekuliše se da su i druge infekcije bile uključene. Sad kada se kovid povlači, ostavlja nam druge viruse i bakterije – upozorava dr Radovanović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare