OBELEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA Gutereš: Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava, ove godine pod motom „Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor, kao i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili „današnji štetni trendovi“.

Antonio Gutereš, u poruci povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, naveo je da se „svet suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana“, upozorivši da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi.

Gutereš je saopštio i da se medijske slobode i bezbednost novinara u opasnom padu u skoro svim delovima sveta.

„Nestaje poverenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija koronavirusa je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i devojčicama“, rekao je generalni sekretar UN.

„Krizna vremena test za ljudska prava“

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), povodom Međunarodnog dana za ljudska prava, istakla je u saopštenju da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava.

Navela je i da moramo, pošto se ljudska prava i dalje krše, da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svetu, u kome su svi jednaki u pravima.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status. Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu.

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava, koja treba univerzalno zaštititi. Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini UN.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare