ŠIROKI IZGLEDI ZA SARADNJU Si Đinping sastao sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom! Poptisano strateško partnerstvo

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u četvrtak sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom al Saudom u palati Al Jamama u Rijadu.

Rekavši da mu je drago što je ponovo u poseti Saudijskoj Arabiji, posle šest godina, Si je izrazio zadovoljstvo što se važan konsenzus koji su tada postigli o razvoju odnosa Kine i Saudijske Arabije pretvara u konkretnu saradnju.

“Saradnja Kine i Saudijske Arabije ima široke izglede. Kina vidi Saudijsku Arabiju kao važnu silu u multipolarnom svetu i pridaje veliki značaj razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Saudijskom Arabijom“, rekao je Si.

“Kina je spremna da dalje jača stratešku komunikaciju i produbljuje sveobuhvatnu saradnju sa Saudijskom Arabijom kako bi ispunila razvojne interese dve zemlje i zaštitila svetski mir i stabilnost“, rekao je Si.

Kralj Salman je izrazio toplu dobrodošlicu Siju zbog ponovne posete Saudijskoj Arabiji i rekao da je Sijeva uspešna poseta Saudijskoj Arabiji 2016. godine bila zaista nezaboravna.

“Kina i Saudijska Arabija su poslednjih godina ostvarile odličan napredak u stvaranju sinergije između strategija i vođenju bilateralne saradnje u različitim oblastima. Dve strane su postigle važne zajedničke sporazume o mnogim pitanjima, a ono što su interesi Kine su i interesi Saudijske Arabije“, rekao je kralj Salman.

Kralj Salman je istakao da visoko ceni odnose sa Kinom i da je spreman da radi sa Sijem na unapređenju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Saudijske Arabije sa Kinom i da pruži više koristi za oba naroda koji dele prijateljske odnose.

Dvojica šefova država su lično potpisali Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Narodne Republike Kine i Kraljevine Saudijske Arabije i dogovorili se da će naizmenično biti domaćini dvogodišnjih sastanaka šefova država dveju zemalja.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare