POSLE UPADA KURTIJEVE POLICIJE U KOSOVSKOJ MITROVICI MIRNO, ALI NAPETO: Euleks patrole na ulicama, Srbi uznemireni

Posle sinoćnjeg upada kurtijeve policije, u severnom delu Kosovske Mitrovice dan protiče mirno, ali uz napetost kojoj su žitelji ovog dela grada, kao i čitavog Kosmeta izloženi danima, mesecima pa i godinama unazad.

Tokom ranih jutarnjih sati kosovske policije nije bilo na ulicama, kako se pretpostavlja zbog smene, oni su se nešto pre deset sati pojavili kod naselja Tri solitera, odnosno preko puta prostorija Opštinske izborne komsije. Tu je njih dvadesetak raspoređeno u nekoliko grupa. Pripadnici kosovske policije vidljivi su i u Bošnjačkoj mahali, gde su na uglu ulice koja iz južnog dela vodi u severni deo grada bile prisutne i brojne novinarske ekipe albanskih redakcija.

Iako u ostalim gradskim ulicama i samom centru nije bilo pripadnika kosovske policije, povremeno su bile vidljive pešačke patrole Euleksa kao i njihova vozila. Inače, sve ustanove i institucije u gradu rade normalno, kao i prodavnice i kafići, ali je glavna tema na ulicama sinoćni upad kosovskih policajaca na obodima, odnosno multietničkim delovima grada.

Kako nam je rekao jedan od sagovornika, stariji čovek koji sa porodicom živi u delu grada poznatom pod nazivom Tri solitera, Srbi ovde žive pod priticima, u iščekivanju i nadi. Pritisci koje gotovo svakodnevno prouzrokuju prištinske vlasti sastavni su deo života ovdašnjih Srba, ali se ipak nadaju boljim danima i pomoći svoje države.

– Mi smo na ovakav život navikli, ali je sve teže. Jer, kada živite sa nekim problemom koji se pritom svakodnevno ponavlja, naravno da ćete sve teže taj problem podnositi. A nama suštinski problem prave prištinske valsti koje žele da nas jednostavno potčine, okupiraju – kaže sredovečan čovek, šef u jednom lokalnom preduzeću, jedan od retkkih koji pristaje da govori za novine.

– Treba razumeti ove ljude, njima je dosta svega. Svakodnevno i što je najgore i noću izloženi su stresovima. Osim što su im dani neizvesni, ni noću nemaju mirnog sna – kaže jedna od mnogobrojnih novinara u severnoj Mitrovici.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare