KO JE UHAPŠENI TUŽILAC SAŠA ČAĐENOVIĆ? Jedan od glavnih autora MONTIRANE AFERE državni udar, ignorisao SKAJ aplikaciju i Evropol!

Crnogorski specijalni tužilac Saša Čađenović, koji je uhapšen jutors u Podgorici po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, javnosti je najpoznatiji po aferi državni udar gde je montiranim procesom pokušao da optuži srpske državljane i lidere Demokratskog fronta da su pokušali da izvrše prevrat u Crnoj Gori i ubiju tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića, prenosi Borba.me.

Proces su obeležile brojne kontroverze, suđenje je pratila cela srpska i crnogorsksa javnost, a presuda Suzane Mugoše je pala na Apelacionom sudu. Inače, ovih dana je nastavljeno suđenje za ovaj proces.

Čađenović je, kako je Borba.me ekskluzivno objavila, zbog „učešća u procesu državni udar“, tokom istog dobio i stan od države.

Za Čađenovića zapisano je i da je zataškao aferu „crne trojke“, protiv policijskih službenika koji su prebijali političke neistomišljenike. Čađenović je, pod vrlo sumnjivim okolnostima prebačen u specijalno tužilaštvo, iako je u tom momentu bio pod zabranom da ne može napredovati u službi, jer je bez znanja kolege tužioca uzeo predmet i doneo odluku na svoju ruku. Umesto da ostane bez posla, Čađenović je na predlog Milivoja Katnića, prebačen u specijalno tužilaštvo.

SKY aplikacija i ignorisanje Europola

Ime tužioca Saše Čađenovića ponovo se našlo u žiži javnosti kada je obznanjeno da je odbacio spise Europola s obrazloženjem da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica.

„Nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji, specijalni tužilac Saša Čađenović donio je odluku 20.01.2022. godine da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, navode iz SDT-a“, prenio je Libertas.

Ipak, ono što je još više zainteresovalo javnost jeste fotografija koju je uhapšeni visoki funkcioner ANB-a, Petar Lazović, koji je trenutno u zatvoru zbog kriminalnog djelovanja, inače sin bivšeg šefa SPO-a Zorana Lazovića, poslao fotografiju Saše Čađenovića, specijalnog tužioca, navodnom vođi Kavačkog klana Radoju Zviceru.

I ovu fotografiju je objavio portal Libertas.

Pre nekoliko godina MANS je vrhovnom državnom tužiocu dostavio krivičnu prijavu protiv zamenika osnovnog državnog tužioca u Podgorici, Saše Čađenovića, zbog sumnje da je u postupku odlučivanja po krivičnoj prijavi u slučaju „Carine” zloupotrebio službeni položaj i nesavesno postupao u izvršenju službene radnje, saopšteno je iz te organizacije. MANS je tada ukazao na ključne elemente štetnosti sklopljenog ugovora, te na činjenicu da je građevinsko zemljište otuđeno suprotno tada važećim zakonima, što je posebno podvučeno i u krivičnoj prijavi. Godinu nakon podnošenja krivične prijave, tužilaštvo u Podgorici je informisalo MANS da je njihova krivična prijava odbačena „jer u radnjama prijavljenih nema bitnih elemenata bića krivičnog dela zbog kojeg su prijavljeni, niti drugog, za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Prepravio odluku kolege, pa unapređen

I pored izrečene mere zabrane napredovanja u službi, tada zamenik osnovnog tužioca Saša Čađenović je početkom septembra 2015. godine, na predlog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, prešao u Specijalno državno tužilaštvo. Iako je Komisija za Kodeks tužilačke etike Čađenoviću izrekla zabranu, odnosno odlučila da dve godine ne može napredovati u službi, on je i pored zabrane zastupao optužnice Osnovnog tužilaštva, a sada postupa u specijalnim predmetima.

Zapaljen auto, nema počinioca

Krajem oktobra 2014. godine neko je zapalio automobile porodice Saše Čađenovića, u naselju Zlatica. Reč je o automobilu BMW, a još uvek nije otkriveno ko je počinioc, kao ni da li je to bila poruka tužiocu Čađenoviću. Spekulisalo se da je vozilo njegovog brata, ali da je ustvari tužilac bio meta napada.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare