FIFA KAZNILA FS SRBIJE UPRKOS USTAVU NAŠE ZEMLJE I REZOLUCIJI 1244 UN: Treba tražiti obrazloženje posle ovakve sramne odluke

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog zastave koja je pred duel sa Brazilom u Kataru istaknuta u svlačionici „Orlova“, a na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije uz poruku „Nema predaje“.

FIFA je potom saopštila da je disciplinski postupak pokrenut na osnovu člana 11. FIFA pravilnika i člana četiri pravilnika Svetskog prvenstva u Kataru, a koji se bave uvredljivim gestovima, znakovima i porukama.

FS Srbije moraće da plati kaznu od 20.000 franaka, jer su u FIFA ocenili da je isticanje zastave politička poruka. Većinskoj Srbiji nije jasno po kom osnovu i zašto je kažnjen FSS. Naime, ustav Republike Srbije jasno kaže da su Kosovo i Metohija sastavni deo naše zemlje, a i rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrđuje isto. Očigledno je da su organi FIFA po diskrecionom pravu, po kojem sami tumače i uređuju kazne, doneli odluku o sankcionisanju FSS.

Kurir je pozvao Zorana Damjanovića, uglednog i vrhunskog stručnjaka za pravo u sportu, da nam protumači kaznu FIFA.

– Nisam dobio prijavu, nemam izjašnjenje i odluku, tako da je teško komentarisati. Voleo bih da vidim prijavu, pa bih mogao nešto konkretno da kažem. Ovo za šta su nas kaznili definitivno jeste poruka političke prirode kojoj nije mesto na stadionu. Za nas bi bilo dobro da vidimo šta je tačno navedeno u prijavi, a treba tražiti i obrazloženje zarad budućih slučajeva – jasan je Zoran Damjanović.

Pravilnik FIFA sličan je pravilniku UEFA, po kojem je FSS, ali i srpski klubovi proteklih godina kažnjavan zbog sličnih stvari. UEFA ima disciplinski kodeks član 16 po kojem kažnjava sve naše klubove i reprezentacije. U njemu se tačno kaže da pokreti, reči, postupci, transparenti i drugi načini po kojima se iznosi provokativna poruka, a posebno političke i uvredljive prirode iziskuju sankciju. Posebno je diskutabilno diskreciono pravo po kojem FIFA i UEFA tumače i uređuju kazne.

Kurir je kontaktirao FS Srbije i pitao kako će i na koji način reagovati srpska krovna fudbalska organizacija na kaznu FIFA. Rečeno nam je da tu odluku FSS neće komentarisati.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare