(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Američki institut o Putinovim planovima u Ukrajini – Čeka nas dug i oštar rat (FOTO/VIDEO)

RAT u Ukrajini danas je ušao u 288. dan. Ruska vojska napreduje na Avdejevskom i Artjomovskom pravcu, uz korišćenje masovne artiljerijske vatre. Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing rekla je juče da Vašington nije unapred znao za ukrajinske napade na ruske vazduhoplovne baze Engels i Djagiljevo.

IPR: Putin planira dugi rat u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin ne planira da okonča rat u skorije vreme, saopštio je američki Institut za proučavanje rata.

Tokom sastanka sa ruskim Savetom za ljudska prava, Putin je rekao da bi rat u Ukrajini mogao da bude „dug“ proces, ali da je zauzimanje teritorije „značajan rezultat ovog procesa za Rusiju“.

Drugi pišu

Prema analizi američkog instituta, „Putin obaveštava rusku javnost da očekuje dugotrajan i oštar rat u Ukrajini“.

Čuveni Gjurza u Ukrajini

Ruski bloger i ratni dopisnik Vladlen Tatarski objavio je da je Aleksej Gjurza Efentijev, čuveni ruski obaveštajac i specijalac koji se borio u Avganistanu i Čečeniji, preuzeo komandu nad jednom ruskom jedinicom u Ukrajini.

Ukrajinci HIMARS-ima gađali DNR

Ukrajinska vojska je oko 2 časa ujutru iz HIMARS-a gađala selo Sejatelj u Donjeckoj Narodnoj Republici, piše RIA Novosti.

Kudricki: Više od 1.000 ruskih raketa ispaljeno na ukrajinsku elektro mrežu

Ruske snage su do sada ispalile više od 1.000 raketa i artiljerijskih projektila na objekte elektro mreže Ukrajine i nastavljaju sa napadima nanoseći veliku štetu, prenela je danas agencija Interfaks Ukrajina reči Volodimira Kudrickog, izvršnog direktora elektro-energetske kompanije Ukrenergo. 

Na sastanku koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tražila su se rešenja za nabavku složene opreme potrebne za popravke elektro mreže u Ukrajini, prenosi Rojters. 

U osam talasa ruskih vazdušnih udara na kritične objekte elektro-energetske infrastrukture ozbiljno je oštećena elektro mreža što je rezultiralo hitnim, masovnim isključenjima struje širom zemlje. 

– Ovi napadi predstavljaju najveći udar na neku elektro mrežu u istoriji. Više od 1.000 raketa i granata palo je na elektro-energetske objekte i dalekovode, uključujući trafostanice – rekao je Kudricki i objasnio da sistem i dalje radi, integrisan je i nije ni onesposobljen, ni isključen.

Marinci ruske Pacifičke flote u borbama kod Južnodonjecka

Putin: U Poljskoj sanjaju da zauzmu zapadne delove Ukrajine

Radikalne nacionalne snage u Poljskoj sanjaju kako da zauzmu zapadne teritorije Ukrajine, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sednici Saveta za ljudska prava.

On je podsetio da su „ove teritorije oduzete Poljskoj i date Sovjetskoj Ukrajini“.

– Što se tiče vlasti nekih susednih država, Poljske, tamo radikalni elementi spavaju i sanjaju da vrate takozvane svoje istorijske teritorije, tj. da uzmu zapadne teritorije koje je Ukrajina dobila kao rezultat odluka Josifa Staljina, posle Drugog svetskog rata – rekao je Putin.

Po njegovim rečima, jedini stvarni garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine u njenim sadašnjim granicama mogla bi da bude Rusija, koja je pomogla Ukrajini da dobije ove zapadne teritorije, ali to je stvar budućeg ukrajinskog političkog rukovodstva.

– Sadašnji političari, po mom mišljenju, malo šta shvataju i ne misle o tome. Iako neki, čini nam se, već počinju da razmišljaju. Svako aktivnije učešće njihovog zapadnog saveznika i suseda danas u ukrajinske stvari biće usmereno na krnjenje ukrajinskih teritorija, zapadnog dela Ukrajine. Bilo bi lepo kada bi oni (ukrajinski političari) razmislili o tome i shvatili šta se dešava – zaključio je ruski predsednik.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare