U 10 MESECI OKO MILION TURISTA: Posle krize izazvane virusom korona, broj stranih i domaćih gostiju u Beogradu značajno je povećan u 2022.

U PRVIH deset meseci ove godine 966.552 turista posetilo je prestonicu. Prema poslednjim podacima Sekretarijata za upravu u smeštajnim kapacitetima širom glavnog grada ostvareno je ukupno 2.625.237 noćenja, istakli su u TOB.

Od ukupnog broja posetilaca u Beogradu, od januara do oktobra bilo je 807.113 stranih gostiju, kojih je duplo više u odnosu na isti period prošle godine, tačnije za 91 odsto.

Ukupnom broju turista treba dodati i goste koji su prestonicu posetili velikim rečnim kruzerima u ovoj letnjoj sezoni. Oni nisu ostvarili noćenja u hotelimai bilo ih je oko 70.000, što dovodi do podatka da je u glavnom gradu do novembra ostvareno gotovo 3.000.000 noćenja.

Drugi pišu

Najbrojniji gosti od početka 2022. došli su iz Rusije, Turske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Indije i Grčke. Broj turista u oktobru iznosio je 127.172, od čega je 109.155 stranih gostiju, što je porast od 75 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Ovi parametri pokazuju da se turizam u Beogradu potpuno oporavio, a do kraja godine sigurno će preći brojku od milion stranih turista.

U toku prošle godine prestonicu je posetilo ukupno 607.837 turista, a njih 460.028 bilo je iz inostranstva, što pokazuje da ih je za ovih deset meseci već skoro duplo više. Takođe, broj noćenja je bio 1.628.288, što je do novembra uveliko premašeno. Tako je glavni grad sve bliže rekordnoj 2019. godini, kada je u prestonici boravilo više od milion gostiju iz inostranstva, što je najviše od kada se vode statistički podaci.

POPUNJENOST KAPACITETA

NAJVEĆI broj stranih gostiju očekuje se za vreme novogodišnjih i božićnjih praznika, a smeštajni kapaciteti u glavnom gradu gotovo su popunjeni.

Tokom rekordne godine ostvareni su i najveći novčani prihodi, pa je prestonica od turizma zaradila nekoliko stotina miliona evra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare