POČELO JE! NATO IZGUBIO STRPLJENJE! HIMARS stiže na granicu sa Rusijom, AMERIČKE TRUPE zauzimaju položaje u ESTONIJI! 

Sjedinjene Američke Države rasporediće narednih nedelja dodatne pešadijske trupe u baltičku zemlju Estoniju, kako bi ojačale odbranu na istočnom krilu NATO, saopštili su danas Ministarstva odbrane Estonije

Ističe se da je reč o američkim pešadijskim četama – jedinici koja se obično sastoji od 80 do 250 vojnika, prenosi AP. Navodi se da će to biti praćeno visokopokretnim artiljerijskim raketnim sistemom, poznatim kao HIMARS, kao i pripadajućom opremom i sistemima za komandu i kontrolu.

„Ova odluka označava značajno povećanje rotacionog vojnog prisustva SAD u Estoniji i baltičkim državama, što potvrđuje dugogodišnju američku posvećenost bezbednosti našeg regiona i značajno unapređenje položaja NATO“, rekao je estonski ministar odbrane Hano Pevkur, piše Informer.

Prošle nedelje je Estonija, kao sused Rusije, saopštila da će nabaviti napredni HIMARS kako bi pojačala svoje odbrambene mogućnosti u najvećem projektu nabavke oružja u baltičkoj zemlji ikada, vrednom više od 200 miliona dolara.

U odvojenom saopštenju, američka ambasada u Talinu navela je da su američke trupe deo pojačanog rotacionog raspoređivanja trupa NATO-a, dogovorenog na samitu te vojne alijanse u Madridu ranije ove godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare