MINISTAR MALI IMA DOBRE VESTI: Od države još po 30.000 dinara za mlade s fakultetom i po 25.000 za one sa srednjom školom

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu i setu finansijskih zakona.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da istraživanja pokazuju da se mladi vraćaju u našu zemlju, te govorio o onome što je značajno za mlade ljude u Srbiji.

– Par napomena oko brige o mladima koje je za nas izuzetno važno. Juče sam govorio da je za naše mlade najbitnije da vide da Srbija ide napred, da vide optimizam, da vide da se otvaraju nove fabrike, da vide da mogu da se zaposle ovde, da osnuju porodicu, ostvare svoje snove – rekao je Mali.

– Taj optimizam je važan. Pokazali smo se koliko smo ozbiljni u vreme pandemije.

– Kroz program „Moja prva plata“ dali smo mogućnost da studentima i đacima da steknu iskustvo i da nađu prvi posao. Uspešno se sprovodi od 2020. godine i preko 30.000 mladih je steklo svoje prvo radno iskustvo kroz ovaj program. Ove za narednu godinu smo povećali naknade gde će svako od tih mladih koji dobiju posao uz platu koju dobija u toj kompaniji, od države dobiti 30.000 dinara ukoliko ima fakultetsko obrazovanje, a 25 hiljada dinara ukoliko ima srednju školu.

Mali je naveo šta je država uradila i za studente.

– Uveli smo praksu plaćanja, plaćamo praksu ukoliko studenti idu kod državnih organa na praksu. Povećali smo broj budžetskih mesta na master studijama za osetljive grupe po afirmativnim merama za 138 mesta i strukovne studije još 119 mesta, a što je bio zahtev studenata. Dozvolili smo i studentima da učestvuju u programu „Moja prva plata“, povećali smo stipendiju i učeničke kredite.

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, kao svakog utorka i četvrka kada je zasedanje u toku.

Predlogom zakona o budžetu za 2023. godinu su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za 2022. godinu.

Predlogom budžeta za 2023. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.107,4 milijarde dinara.

Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine zadržava na nivou od 56,1 odsto BDP.

Takođe, očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast od 2,5 odsto.

Rasprava o Predlogu budžeta za 2023.godinu počela je u ponedeljak 5. decembra, a glasanje se očekuje u petak, 9.decembra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare