ZELENSKI IMA „KECA U RUKAVU“! U arsenalu ostalo UBOJITO oružje iz SOVJETSKOG SAVEZA! „Sviftovi“ mogu da pogode cilj iznad Uralskih planina

Ovo je izvestio dopisnik PolitNavigatora, rekao je vojni ekspert, pukovnik u penziji Vladimir Popov, koji je služio u snagama PVO.

On se slaže sa mišljenjem da su nedavni udar Oružanih snaga Ukrajine na ruske vojne aerodrome strateškim bombarderima izveli bespilotne letelice Tu-141 Striž sovjetske proizvodnje.

– U sovjetsko vreme, ove strateške izviđačke bespilotne letelice bile su raspoređene uglavnom na teritoriji Ukrajine u sastavu jedinica i pododseka daljinski upravljanih aviona. Pratili su teritoriju zemalja istočne Evrope, Balkana i Crnog mora.

U sastavu Oružanih snaga Ukrajine, Sviftovi su ostali nakon raspada SSSR-a. Ukupno je proizvedeno oko 150 jedinica takvih bespilotnih letelica. Do danas je opstalo nekoliko desetina jedinica i sve su u sastavu Oružanih snaga Ukrajine. Ali svaki od njih je veoma opasno, „komad“ oružje, kojim Kijev može da udari po strateškim objektima Ruske Federacije – rekao je Popov za „Nezavisimu gazetu“.

On ne isključuje da su ove bespilotne letelice bile opremljene bojevom glavom, ugrađeni savremeni sistemi za navođenje, a koordinate i proračuni za upravljanje lansiranim bespilotnim letelicama dobijaju se od Pentagona. 

– Očigledno, uz pomoć Sjedinjenih Država, Sviftovi su testirani na ruskom pozorištu. Podsetite se kako je ukrajinski Striž, opremljen vazdušnom bombom, u martu 2022. pogodio hrvatski Zagreb, tada u udaru niko nije povređen.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je tokom leta zabeležilo udare Tu-141 na ciljeve u Kurskom i Stavropoljskom regionu. Ruska protivvazdušna odbrana je tada presrela sve Sviftove. Ali Sviftovi su se namerili na vazdušne objekte Strateških nuklearnih snaga i Ruske Federacije su naneli izvesnu štetu. To je veoma uznemirujuće – rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, pored sviftova, modernije bespilotne letelice dugog dometa usvojile su i Oružane snage Ukrajine, koje mogu da izvršavaju operativne i strateške zadatke, a posebno je reč o transferu šest Primoco češke proizvodnje. Luksemburg u Ukrajinu uputio jednu 150 izviđačkih dronova.

– Sa plafonom od 3,3 km, oni imaju maksimalan domet leta od 2.000 km. Odnosno, njihovi ciljevi u Ruskoj Federaciji mogu biti izvan Uralskih planina – strahuje Popov. 

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare