VANREDNO STANJE U PERUU: Levičarski predsednik najavio raspuštanje Kongresa i nove izbore, Kongres izglasao smenu

Predsednik Perua Pedro Kastiljo proglasio je danas vanredno stanje i najavio da će raspustiti Kongres i raspisati izbore, samo nekoliko sati pre rasprave o njegovom opozivu.

Kastiljo je najavio „vanrednu vladu“ i dodao da će poštovati trenutni ekonomski model tokom raspuštanja Kongresa, a sve to dok je u toku treći pokušaj njegovog opoziva, nakon što mu je mandat počeo u julu 2021.

Prošle godine, Pedro Kastiljo je postao prvi levičarski predsednik Perua u više od jedne generacije, nakon njegove kampanje u kojoj je obećao da će se pozabaviti siromaštvom koje su ruralni Peruanci predugo trpeli, a koje se pogoršalo tokom pandemije koronavirusa.

Za manje od godinu i po dana na vlasti, Kastiljo je imenovao pet različitih kabineta, suočio se sa šest krivičnih istraga i u sredu je suočen s trećim pokušajem opoziva u Kongresu, kome je peruanski lider zapretio raspuštanjem.

Kongres Perua pozvao je Kastilja prošle sedmice da odgovori na optužbe o „moralnoj nesposobnosti“ da vlada, a predsednik je optužbe protiv njega kvalifikovao kao „klevetu“.

Tužioci optužuju predsednika Perua da je vodio kriminalnu organizaciju kako bi profitirao na vladinim ugovorima, kao i da je više puta opstruirao pravdu.

Peruanski lider negira da je počinio ova krivična dela i osudio je ono što je nazvao „novim oblikom državnog udara“ koji su organizovali tužioci, zakonodavci i mediji.

Njegova administracija je preduzela početni korak ka pokušaju raspuštanja Kongresa, kao odgovor na odbijanje poslanika da održe glasanje o poverenju njegovoj vladi.

Kongres izglasao smenu predsednika Perua, građani izašli na ulice

Kongres Perua izglasao je smenu predsednika Pedra Kastilja nakon rasprave o njegovom opozivu i nakon što je predsednik danas pokušao da raspusti Kongres.

Kongres je podržao Kastiljovu smenu sa 101 glasom za, šest glasova protiv i 10 uzdržanih, a parlament je pozvao potpredsednika Dinu Boluartea da preuzme dužnost od Kastilja.

O ovome su se oglasile i Sedinjene Američke Države koje su kritikovale su Kastiljov potez da raspusti zakonodavno telo.

„Sjedinjene Države kategorički odbacuju bilo koji vanustavni akt predsednika Kastilja kako bi sprečio Kongres da ispuni svoj mandat. Pozivamo predsednika da poništi svoj pokušaj zatvaranja Kongresa i dozvoli demokratskim institucijama Perua da funkcionišu u skladu s Ustavom. Podstičemo peruansku javnost da ostane mirna tokom ovog neizvesnog vremena“, navodi se u saopštenju američke ambasade u Peruu objavljenom na Tviteru.

Na ulice glavnog grada Lime izašle su pristalice predsednika Lime, ali i njegovi kritičari, dok nacionalna policija Perua poziva javnost da „ostane mirna“ usred krize koja se odvija.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare