„UGLJA VIŠE NEĆE BITI“ Stevanović: Srbija POD HITNO da ulaže u TERMONUKLEARNE ELEKTRANE! Rat nas uči da moramo biti nezavisni!

„Ovim budžetom nastavljamo ulaganje u bolji kvalitet života građana, zatim ulaganje u kapitalne projekte, a pravimo i dovoljno rezervi da možemo da reagujemo ukoliko bude potrebno, a zbog trenutnih neizvesnosti koje imamo u svetu“ – napisao je na svom instagram profilu ministar finansija Siniša Mali uoči skupštinske rasprave o budžetu za narednu godinu.

„Tri stuba su na kojima se budžet zasniva. A to je, pre svega, poboljšanje životnog standarda građana, povećanje penzija, plata, pokazujemo koliko nam je stalo do naših najstarijih sugrađana. Povećanje plata 12, 5 odsto za sve zaposlene u javnoj upravi, za vojnike 25 odsto. Od 1. januara ide i povećanje minimalne zarade. Apsolutno smo usmereni ka tome da održimo životni standard građana – briga o svakom građaninu“ rekao je Siniša Mali.

Koliko će ovo pozitivno uticati na pojedinačni život građana Srbije, ako sve zavisi od budžeta Srbije, govorio je u Pulsu Srbije Aleksandar Stevanović ekonomista.

– Imaćemo manji standard u proseku. Nekome će biti malo bolje, nekome malo gore. Ako vam svima povećaju plate za 12,5 % a inflacija je na međugodišnjem nivou viša, amortizovan je deo. – rekao je Stevanović.

Tri stuba koja je istakao ministar finansija Siniša Mali, Stevanović je nazvao stubovima rasta.

– Još neko vreme ćemo moći da ulažemo u infrastrukturu. Projekti koji su se otpočeli će se zaustaviti neko vreme. Autoput Karađorđe će sačekati, Železnička pruga ka Mađarskoj, Auto put do Šapca i Loznice tu ćemo moći diskutovati – rekao je Stevanović.

Kako se određuje koje su prioritetne kapitalne investicije? Na pitanje voditeljke Milice Marković da li bismo mogli nečeg da se odreknemo zarad opšteg dobra, Stevanović je rekao da je sve slično jahanju na talasima.

– Ne bi bilo smisleno građenje autoputa do Valjeva i Ljubovije, ali ako se odseku ove bitne mere, ne vidim ništa dobro, ne treba smanjivati javnu investiciju i strukturu koje podižu rast i razvoj države – rekao je Stevanović.

On je podelio svoj strah da ćemo morati mnogo više da ulažemo u energetiku.

– Imaćemo veliki preporod energetike. Zahvaljujući ovom ratu u Ukrajini stekli smo jasnu sliku šta znači energetska nezavisnost. Imaćemo preporod energetike uz dodatna ulaganja. Postojeći izvori energetike i to mislim na termonuklearne centrale, treba i tu početi razmišljati, ne zato što je to prljava trehnologija, nego zato što, uglja više neće biti u Srbiji – rekao je Stevanović.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare