DILERI DROGU ŠALJU I BRZOM POŠTOM: Kriju je u farbi za kosu i čaju, pa spakuju za kupce! ŠOK OTKRIĆE

Da narko-dileri ne biraju način da svoju ilegalnu robu isporuče kupcima, govore i nedavne zaplene, kada su carinici prilikom kontrole, naizgled, običnih pošiljki iz inostranstva pronašli i zabranjenu robu!

Naime, nedavno su, u jednom danu, u dve odvojene pošiljke koje su u Srbiju pristigle iz inostranstva, u jednom paru patika pronađei su kokain i opijum.

Pokušaj krijumčarenja narkotika zaustavljen je na granici, a pored toga što na ovaj način narkotike šalju preko granice, isti modus operandi dileri imaju i kada je u pitanju dostava u Srbiji.

Međutim, kontrola pošiljaka iz inostranstva i ona koja se primenjuje u unutrašnjem prometu, bitno se razlikuju. Naime, radnici pošte i kuriri koji dostavljaju pakete po gradovima u Srbiji, nemaju pravo da ih otvaraju, pa se tako među legalnom robom može pronaći i ona ilegalna. To ipak ne znači da kontrole u unutrašnjem prometu nema, jer carinici i policija imaju pravo da u tzv. “dubinskim kontrolama“ kontrolišu sumnjive tovare.

Naizgled sve obično

– Nije redak slučaj da pošiljaoci u naizgled običnim pošiljkama male vrednosti šalju narkotike skrivene u sitnim poklonima ili stvarima za svakodnevnu upotrebu. Radi se uglavnom o malim količinima, koje se mere gramima – navodi se u objavi na zvaničnom Instagram profilu Uprave carina, @carina_srbije.

Naime, u poslednjoj ovakvoj zapleni na carini, pregledom pošiljaka u kojima su bile prijavljene kutija čaja i farbe za kosu, otkrivena je i droga.

– Iz Beča je za primaoca u Beogradu pristigla pošiljka u kojoj su se navodno nalazili jedna kutija čaja i džemper, ali detaljanim pregledom je u originalnoj kutiji čaja otkrivena i plastična kesa sa 160 grama opijuma. Nekoliko dana pre toga, carinici su detaljno pregledali i pošiljku u kojoj se prema pratećoj dokumentaciji nalazio samo jedan par patika i dve kutije farbe za kosu u kojoj je bio i kokain – kaže izvor Kurira iz Uprave carina.

U unutrašnjem prometu pošiljke mogu da otvore samo policija i carinski službenici tokom dubinske kontrole, ali ne i radnici pošte i kurirskih službi, koji u slučaju da im je nešto sumnjivo moraju da zatraže podršku ovlašćenih lica.

– Kad je reč o unutrašnjem prometu, radnici u pošti nemoju pravo da otvore i provere paket pošiljaoca, koju je on već dobro upakovao i za koju tvrdi da je unutra recimo sat, a u toj kutiji može biti bilo šta. Ipak, oni imaju pravo da pošiljku označe kao sumnjivu i da pozovu policiju koja može da proveri sadržaj paketa – kaže za Kurir Žarko Popović, bivši policajac.

On ističe da dileri mogu biti jako domišljati, ali da im nije teško stati na put.

– U pošiljkama, kao što su pomenute, švercuje se mala količina droge, ali policija je u obavezi da i o tome ima informacije. Tako da pored podataka koje mogu da dobiju od radnika u pošti, oni imaju svoj sistem prepozvanja, rade prema prijavama i svojim izvorima – kaže Popović.

U Carini saznajemo da kada je reč o pošiljkama koje pristižu iz inostranstva, carinici svakodnevno primenjuju sistem selektivne kontrole koji se bazira na analizi rizika.

– Sva roba koja ulazi na carinsko područje Srbije putem brze pošte prolazi carinsku kontrolu bez obzira na vrednost i količinu robe. Kako samo na jednu od ispostava namenjenu brzim pošiljkama, dnevno pristiže i do 2.000 pošiljaka, jasno je da je za kvalitetan pregled presudno veliko iskustvo i stručnost carinskih službenika koji u moru pošiljaka za detaljan pregled treba da izdvoje baš one koje su potencijalno problematične – ističe za Kurir izvor iz Uprave carina.

Brzo iza rešetaka

Prema saznanjima Kurira ovakvi pokušaji prodaje narkotika često su zaustavljani u samom startu i oni koji su ovako nešto pokušali brzo su se našli iza rešetaka.

Bez obzira da li se droga u pošiljkama otkrije na poštansko-carinskim ispostavama ili u unutrašnjem prometu, ona se odmah po otkrivanju predaje u dalju nadležnost službenicima MUP.

Bizarni slučajevi

Carinici se svakodnevno susreću sa “kreativnim“ pokušajima krijumčarenja droge, pa su tako do sada u pošiljkama otkrivene mnoge stvari koje ne bi smele tu da se nađu, o čemu svedoče i brojni slučajevi koji se graniče sa bizarnim: kokain u dečjim cipelicama, semenke marihuane u muzičkim diskovima, dijamant u uputstvu za kućni aparat, antikvitetni novčići u književnom časopisu, pa čak i jedna živa jedinka otrovnog pauka – taranutle.

Suvenir iz Južne Amerike

Bata Trlaja i paket kokaina iz Hondurasa

Početkom 1998. godine u poštu u Pohorskoj ulici u Novom Beogradu stigao je paket sa suvenirima iz Hondurasa.

Radoslav Trlajić zvani Bata Trlaja, sa čevoricom prijatelja uhapšen je u pošti na Bežanijskoj kosi kada je čekao da preuzme pošiljku u kojoju se nalazilo 3.800 grama čistog kokaina, čija je ulična vrednost bila dva miliona maraka.

Nije bilo dokaza protiv njih, pa je osuđen njihov poznanik na koga je pošiljka bila adresirana.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare