Top 10 najskupljih ugovora fudbalera sa brendovima: Nejmar i Puma oborili sve rekorde

Zbog saradnje sa Adidasom, slavni Lionel Mesi godišnje zaradi dodatnih 21 milion evra. Argentincu pripada drugo mesto na ovoj listi

Mogu da ga vole ili osporavaju, ali Brazilac Nejmar da Silva Santos (30) je nesumnjivo jedan od najuspešnijih fudbalera današnjice, pri čemu, može da se pohvali i najskupljim ugovorom „van terena“.

Fudbal je definitivno igra strasti, igra koja okuplja mnoštvo ljudi kako bi s ljubavlju proslavili legendarne trenutke. Nepotrebno je govoriti o tome koliko su skupi ugovori sa igračima i koliko su unosne njihove zarade, ali…

Nevezano za njihove uspehe na terenu, fudbaleri ostvaruju značajne prihode i preko društvenih mreža, poput Instagrama, kao i putem raznih kampanja, odnosno saradnji sa brendovima – pre svega, sportske opreme.

Mohamed Salah, igrač Liverpula, nalazi se na desetom mestu ove liste, zbog svoje uspešne saradnje sa Adidasom, vredne 2,9 miliona evra na godišnjem nivou.

Fudbaler PSŽ-a, Marko Verati, ima ugovor sa Pumom, takođe vredan 2,9 miliona evra. Italijan zauzima 9. mesto na listi. Nakon što mu je ugovor sa Pumom istekao 2016. godine, italijanski vezista je dobio unosan ugovor o kopačkama sa Najkijem, koji mu je doneo dodatne milione, piše Telegraf.

Pol Pogba, Francuz koji trenutno igra za Juventus, zauzeo je osmo mesto, zbog ugovora vrednog 3,6 miliona evra, potpisanog sa Adidasom. Njegove omiljene kopačke su Adidas Predator.

Sedmo mesto pripada Antoanu Grizmanu, fudbaleru Atletika iz Madrida. Unosan ugovor sa Pumom, ovom Francuzu donosi godišnju zaradu od 4 miliona evra. Inače, Grizman skoro 20 godina sarađuje sa Pumom, pošto je prvi put imao 10-godišnji ugovor koji je istekao 2015. godine, a odmah nakon toga potpisao je još jedan u istom trajanju.

Bližimo se polovini liste, a na šestom mestu je Geret Bejl, velški fudbaler koji igra za LAFC.  Nekada je bio jedan od najvećih igrača na svetu, od svoje 16. godine je imao ugovor sa Adidasom.

Njegov ugovor s nemačkom kompanijom vredi ukupno 70 miliona evra, sa godišnjom platom od 4,6 miliona evra. Bejlove omiljene kopačke su F50 AdiZero i X Ghosted.

Mario Baloteli je zbog ugovora sa Pumom, od 5,8 miliona evra, na petom mestu ove liste. Italijan koji trenutno igra za FC Sion, najpre je imao ugovor sa Najkijem. Nakon isteka tog ugovora 2013. godine, Puma mu je ponudila „sočniju“ saradnju, na 10 godina. Balotelijeve omiljene kopačke su Ultra 1.1.

Kilijan Embape, iz PSŽ-a, na četvrtom je mestu liste, zbog ugovora sa Najkijem od 16,3 miliona evra. Francuz se, u jednom momentu, našao između „dve vatre“ – Adidasa i Najkija, ali je 2019. odluka ipak pala na američki brend.

Ipak, kada govorimo o saradnji sa Najkijem, Portugalac Ronaldo ga je „pretekao“. Fudbaler koji trenutno ne igra ni za jedan klub, ima unosan ugovor vredan 17,5 miliona evra.

Svakako nije čudo što se jedan od najvrednijih igrača na planeti našao pri vrhu liste, ali ne samo to: Ronaldo je 2016. sebi obezbedio doživotni ugovor sa američkom kompanijom sportske opreme, u vrednosti od oko 900 miliona evra.

Time je postao tek treći sportista na svetu kojem je ponuđen doživotni ugovor sa Najkijem, pored Lebrona Džejmsa i Majkla Džordana. Ronaldo je nosio više od 90 Najki kopački na terenu.

Zbog saradnje sa Adidasom, slavni Lionel Mesi godišnje zaradi dodatnih 21 milion evra. Zbog toga se igrač PSŽ-a nalazi na drugom mestu ove liste.

U prilog tome koliko je samom Adidasu značajna saradnja sa Argentincem, govori podatak da se Mesi često naziva jednim od najvećih fudbalera svih vremena. Sedam puta je osvojio Zlatnu loptu, a kao što je Ronaldo sebi obezbedio ogroman doživotni ugovor sa Najkijem, to isto je učinio Mesi sa Adidasom.

Njegova saradnja je, međutim, vrednija: reč je o 1,1 milijardi evra. Posle Ronalda, ovaj iznosa Mesija čini „drugim milijarderom koji zarađuje od sponzorstava“. Mesi je, takođe, prvi fudbaler koji poseduje podbrend – kopačke Adidas Messi. Njegove omiljene kopačke su X Speedflow i Nemeziz Messi 19.1 ‘Copa’.

Neprikosnoveni pobednik – Nejmar

Fudbaler PSŽ-a ima ugovor sa Pumom vredan neverovatnih 26,8 miliona evra. 

Brazilac definitivno poseduje najveći i najskuplji pojedinačni sponzorski ugovor u istoriji fudbala: dogovor koji ima sa nemačkom multinacionalkom dvostruko je veći od dogovora koji je imao sa Najkijem, tokom 11-godišnjeg ugovora. Nejmar je, naime, ugovor sa američkim brendom potpisao kada je imao samo 13 godina.

Ipak, dužina trajanja Nejmarovog ugovora sa Pumom ostaje nepoznata, ali se zna da su mu omiljene kopačke Jogo Prismatico Mercurial Vapor 13.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare