TALAS RSV VIRUSA NAPUNIO PEDIJATRIJSKE BOLNICE U NEMAČKOJ: Utvrđen hronični nedostatak kreveta i medicinskog osoblja!

Nemački lekari hitne pomoći upozoravaju da je sistem pedijatrijske intenzivne nege pred kolapsom zbog porasta dečijih bolesti, posebno respiratornih, a nose se i sa nedostatkom medicinskog osoblja i bolničkih kreveta.

Nemačka se suočava sa talasom respiratornih bolesti kod dece, sa najviše zabrinjavajućim porastom slučajeva veoma zaraznog respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), koji može biti fatalan kod male dece i odojčadi.

Kako je preneo Dojče vele, nemačko interdisciplinarno udruženje za intenzivnu negu i hitnu medicinu (DIVI) izdalo je upozorenje nakon što je istraživanje pokazalo da postoji hronični nedostatak kreveta u jedinicama intenzivne nege u pedijatrijskim bolnicama.

Istraživanje je pokazalo da je u pedijatrijskim jedinicama intenzivne nege u proseku dostupno samo 0,75 kreveta po bolnici. Od 110 bolnica koje su obuhvaćene istraživanjem, s druge strane, njih 43 nisu imale nijedan slobodan krevet na uobičajenim odeljenjima.

„To je katastrofalna situacija, ne postoji drugi način da se to opiše“, rekao je generalni sekretar DIVI Florijan Hofman, koji je zbog toga zahtevao hitnu optimizaciju uslova rada u dečijim bolnicama, uspostavljanje telemedicinskih mreža između pedijatrijskih ustanova i osnivanje specijalizovanih transportni sistemi za intenzivnu negu dece. „Moramo da delujemo sada“, bio je jasan, prenosi Kurir.

Dodatnih 600 miliona evra za pedijatrijske bolnice

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah najavio je da će vlada ublažiti neke od mera, dozvoljavajući medicinskim sestrama da budu prebačene na pedijatrijska odeljenja. Istovremeno, obećao je dodatnih 600 miliona evra za pedijatrijske bolnice u naredne dve godine.

„Mi smo u situaciji da Nemačka ima manje od stotinu kreveta intenzivne nege na raspolaganju za decu“, opisao je situaciju ministar i pozvao odrasle da nose maske kada imaju simptome prehlade, posebno ako su u kontaktu sa decom mlađom. dve godine.

RSV se obično širi od jeseni do proleća, a skoro sva deca obole od njega bar jednom do druge godine. Dok većina zdrave dece doživljava samo simptome prehlade kada je zaražena RSV-om, neka se mogu ozbiljno razboleti.

U poslednje dve godine, zbog mera protiv širenja Covid-19, kao što su nošenje maski i održavanje odgovarajuće distance, potvrđeno je manje slučajeva RSV-a, ali je popuštanje ograničenja omogućilo da se virus ponovo širi.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare