MOSKVA ODGOVORILA: Ne prihvatamo ograničenje cena! Odgovor će brzo uslediti! 

Rusija neće prihvatiti ograničenje cena nafte i sprovodi „brzu analizu“ daljeg tržišnog delovanja, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

„Nećemo prihvatiti ovaj plafon. A kako će se organizovati posao? Nakon analize, koja će brzo biti obavljena, mi ćemo o tome obavestiti“, rekao je on. Prema rečima zamenika šefa predsedničke administracije, „izvršene su određene pripreme” za uvođenje ograničenja.

Dan ranije, zemlje EU , a zatim G7 i Australija, dogovorile su ograničenje cene za kupovinu nafte ruskog porekla od 60 dolara po barelu. Takozvani plafon cena za isporuke nafte na moru stupiće na snagu 5. decembra, a za naftne derivate – od 5. februara 2023. godine. Istovremeno, sankcije dozvoljavaju prilagođavanje oznake.

Predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ovu inicijativu, ranije rekao da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu na štetu svojih interesa.

Zamenik premijera Aleksandar Novak je zauzvrat dodao da Moskva neće izvoziti naftu u zemlje koje bi postavile gornju granicu cene, „ni na 60 dolara po barelu, niti po bilo kojoj drugoj ceni“. Prema njegovim rečima, Rusija će raditi sa onima koji su spremni da sarađuju po tržišnim uslovima.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare