Ovo je stadion na koj će se večeras boriti Srbija za dalji plasman /FOTO/

Stadion na kojem Srbija igra protiv Švajcarske, za dalji plasman, napravljen je od recikliranih brodskih kontejnera i biće rasklopljen po okončanju Mundijala i poslat kao poklon u neku od zemalja koje su se prijavile za konkurs koji je raspisala država Katar. Stadion je izgrađen u industrijskom delu Dohe koji se zove Ras Abu Abud. Blizu je i morska obala Persijskog zaliva i jedna lepa peščana plaža. Kada stadion, koji podseća na pomorsku tradiciju Katara „nestane“, na njegovom mestu biće ogroman park sa mnogo zelenih površina.

Dobio je ime po pozivnom broju za Katar – 974, a u isto vreme za njegovu izgradnju iskorišćena su tačno 974 kontejnera. Domaćin je posebno ponosan što je stadion ekološki daleko prihvatljiviji od svih ostalih, a uz to i do 20 odsto jeftiniji. A, u sve ostale, kao i u njega stucano je na stotine miliona evra. Ima kapacitet od 44.089 sedećih mesta, za dizajn ovog zdanja bila je zadužena španska kompanija „Fenwick Iribarren Architects“, a za izgradnju katarska građevinska firma „HBK Contracting“. Montaža stadiona trajala je oko godinu i po dana. Ono što je posebno zanimljivo jeste da na stadionu „974“ postoji prirodan sistem za hlađenje, jer je blizu mora, pa u svakom trenutku osetite prijatan povetarac.

Međutim, kada navijači postanu malo veseliji i bučniji, a takav je bio slučaj kada smo gledali Argentinu, onda imate osećaj da stadion podrhtava i gotovo se trese. Neverovatan osećaj, ali za nekoga ko se plaši nimalo prijatan. I naravno, akustika je nešto što posebno izdvaja ovaj stadion od ostalih. Prilično je bučan, valja zbog samog materijala od kojeg je izgrađen, pošto se buka sa stadiona prenosi i na okolinu. Kada prilazite stadion jasno vidite kontejnere raznih boja – crvene, plave, žute, bele, crne, zelene, narandžaste… Baš ta šarenitost i raznolikost daje mu posebnu draž. Kao da ste u nekom velikom svetu „lego kockica“.

Brodski kontejneri nisu samo puka dekoracija. Neki od njih imaju i praktičnu namenu, jer se koriste za svlačionice za sudije, u jednom je smeštena u VAR soba, ili studija za TV ekipe, čak i toaleti.

Ono što je reporteru Kurira zapalo za oko jeste kvalitet travnatog tepiha na stadionu „974“. Prilično je za ove dve nedelje izanđao, na pojedinim delovima trava je gotovo uništena, a kako i ne bi, jer je na njemu dosad odigrano pet utakmica. Ali domaćin uverava da će sve biti „kao pod konac“ za večerašnji meč izmeđuu Srbije i Švajcarske, piše Kurir. Ovaj stadion svoj životni vek završiće posle sedam utakmica, kada na njemu bude odigran meč osmine finala, 5. decembra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare