DŽABA SE RADUJETE, SRBIJA NE ZAVISI OD RUSKE NAFTE! Hrvati i tajkuni na istom zadatku, ministarka Đedović ih razbucala činjenicama!

Posle Hrvata, i Šolakovi mediji počeli su da slave zbog odluke da se Srbiji zabrani uvoz nafte iz Rusije. Međutim, džaba su se poradovali jer Srbija uopšte ne zavisi od ruske nafte.

Počev od ponedeljka, Srbija do daljeg neće dobijati rusku naftu preko hrvatskog naftovoda „Janaf“. To je posledica stupanja na snagu novog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji, a za razliku od pojedinih evropskih zemalja, poput same Hrvatske, naša zemlja nije dobila izuzeće.

U vezi s tim, portal Nova.rs pobedonosno piše „Magičnih 22 odsto: Nema više ruske nafte za Srbiju, počinje odbrojavanje za novo poskupljenje“ i navodi da cene na pumpama može da poveća činjenica da ruska nafta zauzima 22 odsto svetskog izvoza, prenosi Republika.

MANJE OD ČETVRTINE

Ma koliko zvučalo zabrinjavajuće, posebno jer je zima kalendarski pred vratima, a sudeći po temperaturi, već je stigla, razloga za brigu nema jer naš glavni izvor snabdevanja naftom nije Rusija, već Irak, dok je udeo ruske nafte u uvozu manji od četvrtine. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedovićnavela je da i pored toga što EU od naredne nedelje stavlja rampu na rusku naftu za Srbiju, to neće predstavljati nikakav problem za građane Srbije, s obzirom na to da postoje alternative.

– Srbija i do sada nije uvozila veliku količinu nafte iz Rusije, već više iz Iraka i Kazahstana – rekla je ministarka Đedović.

Strahuju i vozači da će biti nestašice na pumpama, ali i iz resornog ministarstva uveravaju da snabdevenost nijednog trenutka neće biti dovedena u pitanje i da je, bez obzira na zabranu uvoza ruske nafte, obezbeđeno sigurno i nesmetano dopremanje svih tipova nafte koji su dostupni na slobodnom tržištu.

RUSKA POJEFTINILA

Jelica Putniković, urednica portala Energija Balkana, takođe ističe da Srbije neće biti na nekom gubitku jer može da uveze naftu odakle god.

– I dalje će preko „Janafa“ moći da se transportuje nafta koja stiže do Pančeva. Čak, ako je neko sada ugovorio naftu, ona će, prema propisima EU, moći da bude isporučena do sredine januara. Jedino što su Rusi sada spustili cenu nafte, pa ćemo je platiti nešto skuplje jer ćemo više uvoziti od drugih – kaže Putnikovićeva.

Samo rade svoj posao

Posetimo, u prvom nacrtu predloga o novom paketu sankcija napravljenom početkom oktobra zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja na uvoz ruske sirove nafte. Međutim, na insistiranje Hrvatske, Srbiji nije dozvoljeno izuzeće. Na intervenciju EU odluka je odložena do početka decembra. Predsednik Aleksandar Vučić je tada rekao da Hrvati samo rade svoj posao, koji su započeli 1941. i koji rade više decenija.

Ko je sve izuzet od sankcija

Mađarska
Češka
Slovačka
Rumunija
Bugarska
Hrvatska

Odakle se sve Srbija snabdeva naftom

1. Irak
2. Rusija
3. Kazahstan
4. Norveška
* redosled po količini dosadašnjeg uvoza

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare