DAČIĆ RAZGOVARAO SA OLIVEROM VARHEJIJEM! 

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih posla Ivica Dačić sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić podvukao je da je članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji je jedan od glavnih prioriteta naše spoljne politike i naše strateško opredeljenje. U tom smislu, Dačić je istakao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, te pozdravio tri sporazuma koja su potpisana danas – okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3, zatim sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi i sporazum o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama, jačanju sistema upravljanja migracijama i kontrole granica.

Osim toga, ministar spoljnih poslova Srbije izrazio je zahvalnost na finansijskoj podršci koju, kao region, dobijamo od EU što je od neprocenjivog značaja za sprovođenje reformi na evropskom putu.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varheji  rekao je da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer je članstvo u EU jedino pravo, dugoročno rešenje za mir i prosperitet.

Dačić je takođe rekao da Srbija nastavlja da radi na unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.  

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji istakao je da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan.

Sagovornici su razmenili mišljenje o progresivnom usklađivanju vizne i spoljne politike Srbije sa EU. Dačić je podvukao da je naša strana spremna da sa evropskim partnerima radi po pitanju ilegalnih migracija i postepeno usklađuje sa svoju viznu i spoljnu politiku sa politikom EU

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare