ŠARLAH PONOVO HARA?! Dr Korolija: Bolest nije ozbiljna, ali se MORA adekvatno lečiti EVO KOJI SU GLAVNI SIMPTOMI!

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravaju dva vrtića u dve različite opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija, a koja između ostalog može da izazove i šarlah. Ukoliko rezultati briseva pokažu da se radi o šarlahu ovo bi bili prvi potvrđeni slučajevi, eventualne epidemije u ovom mesecu.

64 dece obolelo je od početka godine, poslednji put u septembru njih 16, a u otkobru 22. Mislilo se da je Šarlah iskorenjena bolest ali ispostavilo se da nije tako.

Novinarka Kurira Ivana Jovanović razgovarala je tim povodim sa dr Jadrankom Korolijom, pedijatrom.

– Šarlah danas nije tako ozbiljna bolest.Adekvatna zaštita ne postoji u vakcinama jer je u pitanju bakterijska infekncija, ali se može sprečiti prevencijom. Simptomi su bol u grlu, visoka febrilnost, glavobolja, malaksalost, povraćanje i bolovi u stomaku – rekla je dr Korolija, a kao posebno karakterističan simptom Šarlaha istakla je prepoznatljiv osip:

– Javlja se ospa u vidu zažarenog lica i obraza, na vratu, stomaku, pazušnim jamama i preponama. To je jedna tipična crveno zrnasta ospa koja podseća na ospu kao da ste se ožarili od koprive. Nije, dakle, u pitanju ozbiljna bolest, ali može ako se adekvatno ne leči, dovesti do komplikacija. Leči se antibioticima u trajanju od deset dana, uglavnom putem sirupa i tableta, u dozama koje zavise od mase deteta – rekla je Korolija, prenosi Kurir.

Ona je naglasila da kada se primete ovakvi simptomi treba obavezno posetiti pedijatra.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare