KINESKA POLICIJA IZVELA OKLOPNA VOZILA NA ULICE ŠANGAJA I VUHANA: Protest „BELIH PAPIRA“ i dalje potresa Kinu! VIDEO

Stanje u Kini se ne smiruje. Na ulice i dalje izlazi veliki broj ljudi koji nose u rukama beli papir i uzvikuju parole protiv kineskog predsednika Si Đinpinga i komunističke partije. U nedelju uveče zabeleženi su i prvi sukobi policije i domnstranata, kao i racije po ulicama, piše Kurir.

Na meti su bili i svi oni koji su snimali proteste i pokušaje hapšenja demonstranata.

Dva dana kasnije kineska policija na ulice izvela je i prvi put od 1989 godine oklopna vozila na ulice. Njihovo kretanje zabeleženo je u nedelju uveče i u ponedeljak u Šangaju i Vuhanu.

U pitanju je lako okopno vozilo Dongfeng Mengši poznato i pod oznakom CSK-181 koje je razvijeno za Kinesku narodno oslobodilačku vojsku i policiji. Zasnovano je na verziji CSK-141 koje ima daljinski upravljivu oružanu stanicu. Posadu čine vozač i upravljač DUBS, a iza se nalazi brobeno transportno odeljenje sa osam sedišta za vojnike u punoj borbenoj opremi. Postoji verzija za policijsku upotrebu koja nema daljinski upravljivu stanicu, ali ima sistem za komunikaciju za vezu preko satelita, uređaje za noćno osmatranje. Sva vojna i policijska vozila otporna su na minsko, eksplozivna sredstva, tako da vozilo spada u kategoriju MRAP. Vozila se od 2020. načlaze u potrebi kineske vojske i policije. Vozilo je kategorije 6×6, težine su 10.500 kg, dužine 6,450 mm, širine 2,380 mm o vosone 2,125 mm

Demonstracije su inače izbile protiv politike „!Nula kovida“! i totalnog zaključavanja gradova ili pojedinih četvrti. U nedelju čak 13 gradova širom Kine zahvaćeno je bilo talasom protesta protiv kineskih vlasti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare