RUSIJA SE SPREMA ZA SUKOB VELIKIH RAZMERA NA ARKTIKU! Primećeno veliko prisustvo vojske i naoružanja

Rusija se sprema za sukob velikih razmera na Arktiku, piše Piter Sučiju, kolumnista američkog lista 19FortyFive

Poslednjih godina Moskva je više nego jasno stavila do znanja da ovaj region smatra svojim i da tamo jača svoje vojno prisustvo“, napominje autor.

Prema njegovim rečima, to je uključivalo proširenje vazduhoplovne baze Nagurskoje. Baza, koja je prvi put izgrađena 1950-ih kao meteorološka stanica i komunikacijska ispostava između evroazijskog kopna i Severnog pola, je objekat u obliku trolista.

Sučiju napominje da iz baze lete lovci-presretači MiG-31. Prema njegovom mišljenju, u budućnosti se na tom vojnom objektu mogu pojaviti vojna vozila poput Armata, Kurganec-25 i Bumerang.

Još nije jasno kada će ove mašine biti poslate na Arktik. Kao i drugi ruski vojni programi, oni izgledaju obećavajuće, ali nije jasno da li Moskva ima resurse za proizvodnju ovih mašina u velikim količinama“, zaključuje autor. 

U avgustu 2020., list The Drive je primetio da je Rusija produžila dužinu piste na arktičkom aerodromu Nagurskoje na Zemlji Aleksandre, najsevernijem arhipelagu zemlje, sa 2,5 kilometara na „kolosalnih” 3,5 kilometara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare