POČELO SUĐENJE BRAĆI DA SU ŠPIJUNI RUSKE VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Švedske tajne odavali Rusima! Tužilaštvo traži doživotnu robiju

U Švedskoj je počelo suđenje dvojici braće iranskog porekla optuženima da su decenijama špijunirali u korist Rusije i njene obaveštajne službe GRU. Jedan od braće je radio za švedsku obaveštajnu službu i nacionalne oružane snage.

42-godišnji Pejman Kija radio je za švedsku obaveštajnu službu i oružane snage zemlje između 2014. i 2015. godine. Švedski tužioci navode da su informacije prosleđene Rusima potekle od nekoliko organa u okviru švedske bezbednosno-obaveštajne službe, poznatih pod akronimom SAPO.

Pejman Kija takođe radi za Odbrambenu obaveštajnu agenciju Oružanih snaga, koju Šveđani poznaju kao MUST, koja je odeljenje Centralne komande oružanih snaga. MUST je i strana obaveštajna služba i vojno bezbednosna kontraobaveštajna agencija.

Ekspert za obaveštajne poslove Joakim fon Braun rekao je za švedski emiter SVT da je to jedan od najštetnijih slučajeva špijunaže u švedskoj istoriji.

Pejman Kio je uhapšen u septembru 2021, a njegov brat Pajam Kio je uhapšen dva meseca kasnije. Obojica su negirali bilo kakvo otkrivanje tajni stranim vladama. Kada je Pajam čuo za hapšenje svog brata, navodno je brzo demontirao i razbio hard disk, koji je kasnije pronađen u kanti za smeće. Disk je mogao da sadrži informacije švedskih obaveštajaca koje bi on preneo Rusima.

Dvojica braće Iranaca, koji su naturalizovani švedski državljani, suočavaju se sa doživotnim zatvorom ako budu proglašeni krivima. Kažu da je u Švedsku stigao krajem 1990-ih.

Tužilac Mats Ljungkvist je uveravao da su dokazi strogo poverljivi i da je reč o zaista neobičnom suđenju, jer se sličan slučaj u Švedskoj nije pojavio više od 20 godina.

Jedan od najvećih špijunskih skandala u Švedskoj je incident tokom Hladnog rata, kada je Stig Bergling, švedski oficir za bezbednost koji je radio i za SAPO i za oružane snage, prodao mnogo švedskih tajni Sovjetskom Savezu. Osuđen je na doživotni zatvor 1979. godine, kasnije je pobegao na izdržavanju kazne i dobrovoljno se vratio u Švedsku 1994. godine.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare