RAMPA: Gasprom zavrće slavinu, Ukrajina zadržava gas namenjen Evropi!

Ruska državna kompanija „Gasprom“ najavila je da će prekinuti isporuke gasa ka Evropi koji se izvozi preko teritorije Ukrajine, optužujući vlasti u Kijevu da su u zemlji zadržale ukupno 52,5 miliona kubnih metara gasa namenjenog Moldaviji!

Na drugoj strani, u Kijevu demantuju da su blokirali isporuku i da su sve ugovorene količine gasa prema Moldaviji uredno prosleđene.

Jedini gasovod za Evropu

– Količina gasa koju je „Gasprom“ osigurao za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine veća je od fizičke količine koja je prešla granicu Ukrajine i Moldavije – objavio je „Gasprom“ u saopštenju i najavio da će od ponedeljka, 28. novembra, početi da smanjuje količine gasa namenjenog za Evropu ako se nastavi tranzitni disbalans gasa kroz Ukrajinu za kupce u Moldaviji. „Gasprom“ tvrdi da je u mernoj stanici „Sudža“ evidentirana veća količina gasa od one koja je zabeležena na granici između Moldavije i Ukrajine. Moldavija je deo duga za novembar isplatila u ponedeljak, dok je na teritoriji Ukrajine zadržano 52,5 miliona kubnih metara gasa namenjenog ovoj zemlji.

Merna stanica „Sudža“ ostala je jedina preko koje se ruski gas izvozi u zapadnu i centralnu Evropu nakon što je gasovod Severni tok 1 oštećen u septembru u eksploziji, koju su Švedska, Danska i Nemačka opisale kao sabotažu. Preko ovog gasovoda ruski gas se direktno izvozio u Nemačku. Sabotaža je izvršena i na gasovodu Severni tok 2, koji nije ni pušten u rad upravo zbog početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je odbacila optužbe iz Rusije da zadržava gas namenjen evropskim zemljama:

Problemi u Moldaviji

– Ovo nije prvi put da Rusija koristi gas kao sredstvo političkog pritiska – rekla je Oljha Belkova u ime ukrajinske državne kompanije za transport gasa i dodala:

– Ovo je teška manipulacijama činjenicama da bi se opravdala odluka o dodatnom ograničenju izvoza gasa u evropske zemlje.

Na drugoj strani, vlasti u Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih evropskih države, zatražile su pomoć od Evropske unije zbog velikog poskupljenja energenata koje su pogurale inflaciju. Zvaničnici su odbacili optužbe „Gasproma“, objašnjavajući da je samo reč o privremenim rezervama.

– Ruski gas namenjen Moldaviji privremeno je u Ukrajini zbog smanjenja potražnje početkom novembra i nestašice zaliha ovog energenta iz Rusije – izjavio je predsednik uprave „Moldovagasa“ Vadim Čeban.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare