SRBIJA NA UDARU ORKANSKOG VETRA! Preporučuje se veliki oprez, a evo kakvo nas vreme čeka za vikend

Očekuju se olujni udari košave od preko 100 kilometara na sat. Do kraja novembra vreme u skladu sa kalendarom, ali bez pravog zimskog scenarija i uz sneg samo na planinama.

Srbija je danas pod uticajem veoma snažnog ciklona sa centralnog Mediterana, čiji se centar nalazi nad severnim delovima Jadrana, a prethodno nad Đenovskim zalivom. Vrednost vazušnog pritiska u centru ciklona opala je na vrednosti ispod 983 mb, što je ekstremno niska vrednost za ciklone van Atlantskog okeana.

– Ovaj ciklon oblasti Jadrana donosi snažne grmljavinske pljuskove i oluje, uz olujno jugo i ogromne plimne talase, a novi talas veoma obilnih padavina zahvatiće Crnu Goru, pa poseban oprez biće neophodan na toku Lima kroz Srbiju i Prijepolje, jer Lim dolazi iz oblasti Crne Gore gde će biti ekstremnih padavina, a gde je prethodni talas tokom vikenda već doneo jedan poplavni talas. Iako je Lim tada u Prijepolju ostao u koritu, problem je sada što je korito reke na samom izlivu, a stiže novi talas obilnih padavina – objašnjava meterolog Đorđe Đurić, piše Republika.

NOVI TALAS PADAVINA

Kada je reč o drugim rekama u Srbiji, novi talas padavine neće biti obilan kao tokom vikenda kada je na jugu i jugozapadu Srbije bilo problema sa poplavama i bujicama:

– Ipak, kako će padavine i ovog puta biti najobilnije u Metohiji i na jugozapadu Srbije, biće neophodan ogroman oprez kod manjih bujiučnih tokova. Na ostalim tokovima Srbije očekuje se rast nivoa reka, posebno u gornjim tokovima, bez opasnosti od poplava, dok će nivo Save i Dunava i dalje ostati veoma nizak. U Srbiji do kraja dana pod uticjem ciklona biće oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima.

Kako navodi Đurić biće veoma vetrovito i to zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska. U Srbiji će prema kraju dana i večeri duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Braničevski okrug) sa olujnim udarima preko 80 km/h, a na jugu Banata sa orkanskim udarima, na području Vršca i do 120 kilometara na sat.

Zbog olujnih i orkanskih udara košave preporučuje se ogroman oprez.

– Maksimalna temperatura u Srbiji biće danas od 8 do 14, u Beogradu oko 10 stepeni. U naredna 24 sata ciklon će se svojim centrom premeštati preko našeg područja i biće razvijen i do visokoh slojeva atmosfere, a u sklopu njega duboka visinska dolina prodreće na jug. Srbija će prvo biti u toplom sektoru, pa će prema našim predelima strujati topla vazdušna masa sa Mediterana, dok će severozapd i zapad Balkana biti u hladnom sektoru, uz obilni sneg u Hrvatskoj i Sloveniji – objašnjava Đurić, prenosi Informer.

Prilikom premeštanja preko Balkana i Srbije ciklon će se sve više popunjavati i gubiti na snazi, ali će prostrana dolina koja će prodrtati na jug doneti i prodor hladnije vazdušne mase sa severa preko Panonske nizije i to iz oblasti Alpa, pa će ona biti i vlažna.

TOKOM VIKENDA ZAHLAĐENJE

– U Srbiji u sredu umereno do pretežno oblačno i toplije sa kišom i pljuskovima, uglavnom sredinom dana i posle podne i tada se očekuje više padavina. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata u toku jutra sa olujnim udarim. Minimalna jutarnja temperatura od 3 do 9°C, u Beogradu do 8°C, maksimalna dnevna od 10 do 16°C, u Beogradu do 14°C. Pred kraj dana centar ciklona pomeriće se malo istočnije od Srbije, pa će uz prodor hladnog fronta košava oslabiti i prestatai, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni– kaže Đurić.

U četvrtak će ciklon dodatno slabiti i nalaziti se nad Karpatima, a u njegovom zadnjem delu prema našem području uslediće priliv nešto svežije vazdušne mase:

– Biće oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 8 do 12, u Beogradu oko 10, na višim planinama oko 0 stepeni. Prema kraju dana očekuje se značajniji porast vazdušnog pritiska i razvedravanje. U petak jutro tmurno, hladno i maglovito, tokom dana suvo i malo toplije.

Tokom vikenda se očekuje zahlađenje, a u subotu će biti suvo, ocenjuje Đurić.

 Iznad Tirenskog mora i juga Italije formiraće se ciklon i on će se zadržavati iznad Jonskog mora. Ovaj ciklon u noći između subote i nedelje doneće naoblačenje sa kišom, a planinama sa snegom jugu Srbije, a u nedelju i u ostalim predelima Srbije. Uz severoistočni vetar očekuje se i priliv hladnije vazdušne mase. Maksimalna temperatura u subotu od 5 do 10, a u nedelju od 4 do 8, u Beogradu do 6 stepeni. Na planinama se očekuje 10 do 20 centimetara novog snega – navodi Đurić.

NOVO POGORŠANJE

U ponedeljak oblačno i hladno sa kišom, na planinama sa snegom. Potom sledi stabilizacija vremena, ali ostaje prohladno vreme:

– Novo pogoršanje vremena očekuje se oko 1. decembra, ali i dalje bez pravog zimskog ugođaja. Ciklon tokom vikenda doneo je Srbiji 20 do 60 mm kiše po kvadratnom metru, Beogradu preko 40 mm, a jugu i jugozapadu Srbije od 60 do 100 mm, lokalno i više, dok je na Kopaoniku palo i preko 150 mm, što su količine za dva meseca, a u ostalim predelima tokom vikenda je palo kiše koliko u proseku padne tokom celog novembra.

Kiša je u centralnim, južnim i jugozapadnim predelima Srbije i na planinama bila praćena i grmljavinom, a potom je a potom je iznad 700 metara kiša prešla u sneg, uz formiranje snežnog pokrivača od 5 do 20 centimetara, objasnio je Đurić.

SNEG SAMO NA PLANINAMA

– Prema trenutnim prognozama, do kraja meseca nema na vidiku pravog zimskog scenarija i sneg se očekuje samo na planinama. Iako se očekuje tipično vreme za kraj novembra, mraz se ne očekuje u nižim predelima ni do kraja meseca, osim samo lokalno pri prestanku padavia i razvedravanju. Ipak, ostaće prohladno vreme u skladu sa kalendarom – naveo je Đurić, prenosi Informer.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare