POVRATAK U PROŠLOST: Verske partije u novoj vladi Izraela traže razdvajanje muškaraca i žena na javnim događajima 

Verske partije u koalicionoj vladi Izraela tražiće premijeru Benjaminu Netanijahu da uvede zakon koji bi omogućio polnu segregaciju na javno finansiranim događajima, navodi RT Balkan.

Predlog ovih partija naišao je na kritiku opozicije,dok ga je odlazeći premijer Izraela Jair Lapid uporedio sa politikom kakvu sprovode vlasti u Iranu.

Lapid je istakao da su pokušaji „ultraortodoksnih nacionalista da stave žene iza barijere i legalizacija razdvajanja muškaraca od žena, nečuveni zahtevi, naročito u vreme kada se žene u susednom Iranu bore za svoja prava“.

Predsednik organizacije „Bi fri Izrael“, Uri Keidar, rekao je da se verske stranke neće zaustaviti samo na kulturnim događajima, navodeći da je cilj ovih partija da žene ne mogu da se bave politikom, da devojčice ne mogu da igraju fudbal ili košarku sa dečacima. Keidar je upozorio da, ukoliko se usvoje zahtevi pojedinih stranaka, život u Izraelu može biti samo teži.

„Izraelska javnost ne želi razdvajanje polova, ne želi da se vrati u vremena kada žene i muškarci nisu imali jednaka prava. Nećemo pristati da se vratimo u mračnu prošlost“, dodao je Keidar.

Prihvatanje zahteva pojedinih partija značilo bi da žene moraju da sede na zadnjim sedištima u javnom prevozu, podrazumevale bi se i odvojene prostorije za muškarce i žene obrazovnim ustanovama, i posebna, izdvojena mesta na koncertima i drugim kulturnim manifestacijama. Međutim, pojedine verske organizacije u Izraelu navode da ih vlada diskriminiše time što zabranjuje polnu segregaciju, koja je, prema njihovim rečima, jedna od verskih zapovesti.

Lider Laburističke partije Merav Mihaeli ocenio je da su ovi predlozi antidemokratski, ističući da niko nema pravo da odlučuje gde će sedeti žene, a gde muškarci, i da niko ne sme da ima slobodu da određuje da li će žena prekidati trudnoću ili ne.

„Ovo je borba za našu demokratiju“, zaključio je Mihaeli.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare