MOĆNA PUMA STIGLA U SRBIJU: Policiji isporučena jedna od NAJBOLJIH LETELICA na svetu (VIDEO)

U bazu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslovaisporučen je i treći multifunkcionalni „Erbasov“ helikopter „superpuma“ X-215 čime je jedinica osnažena i modernizovana jednim od najboljih tipova ovih letelica.

„Erbasov“ helikopter „superpuma“ X-215 karakteriše sistem digitalne avionike, četvoroosni autopilot, a maksimalna brzina je 252 kilometra na čas.

– Maksimalna poletna nosivost helikoptera je 9.300 kilograma, a letelicu karakteriše i mogućnost prevoženja 22 putnika, podvesna brava za nošenje spoljnjeg tereta i vedra za gašenje požara i bočna dizalica nosivosti 272 kilograma – navodi se u saopštenju MUP-a, prenosi Kurir.

Takođe, kako se dodaje u saopštenju, helikopter „superpuma“ X-215 ima svetlo za pretraživanje i identifikaciju objekata na zemlji, medicinski komplet za zbrinjavanje i hitnu medicinsku evakuaciju više osoba, opremu za letenje u uslovima mogućeg zaleđivanja i mogućnost noćnog letenja.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić istakao je da je reč o helikopterima koji mogu izuzetno da doprinesu u borbi protiv požara s obzirom na to da im je kapacitet vedra četiri i po tone vode.

Prva od tri „superpume“ stigla je u Srbiju u julu, a prethodno su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a Srbije bili na letačkoj obuci za upravljanje ovim helikopterom u Marselju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare