GENERAL ARMAGEDON POD PRITISKOM ZBOG POVLAČENJA IZ HERSONA: Jastrebovi u Kremlju pritiskaju Surovikina DOKAŽI DA JE VREDELO!

Vodeći ruski ratni jastrebovi podržali ponižavajuću odluku da se moskovske snage povuku iz Hersona, ali general Surovikin, koji je zagovarao taj potez sada je pod sve većim pritiskom da dokaže da je to imalo smisla, piše Rojters.

Sergej Surovikin, koga su ruski mediji prozvali „General Armagedon“ zbog njegove navodne nemilosrdnosti, 9. novembra je preporučio moskovskim snagama da napuste Herson i zapadnu obalu reke Dnjepar gde su bile opasno izložene, prenosi Kurir.

Javnost očekuje rezultate

Surovikin, 56-godišnji veteran ratova u Čečeniji i Siriji kojeg je odlikovao predsednik Vladimir Putin, tvrdio je da bi povlačenje, koje je završeno dva dana kasnije, omogućilo Moskvi da sačuva opremu i prerasporedi snage, prema procenama 30.000 ljudi radi ofanzive na drugim mestima.

Neke od tih jedinica su od tada premeštene iz južne u istočnu Ukrajinu, gde besne žestoke borbe, a Surovikin je pod pritiskom na pragu zime da pokaže da je njegova odluka bila ispravna.

„Očekujemo vaše sjajne rezultate i molimo se za vas, molim se za vas svaki dan“, rekla je Surovikinu u prošloj TV emisiji Margarita Simonjan, glavna urednica televizije RT i jedan od glavnih javnih zagovornika rata.

Simonjan je pozvala Surovikina da ignoriše „gluposti“ od kritičara, a to se odnosilo na uticajne vojne blogere nezadovoljne povlačenjem.

Jedan od tih blogera, Vladlen Tatarski, koji ima više od pola miliona pratilaca na Telegramu, bio je ljut zbog posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog posle povlačenja Hersonu, pitajući se zašto ga Moskva nije ubila.

„Za šta mi prolivamo krv? Zašto Zelenski može mirno da dođe u Herson?“ upitao je Tatarski u video-postu.

„Bilo bi sjajno da je Geran (dron) sleteo na njegovu glupu glavu, ali to se nije dogodilo. Zašto? Ili ćemo voditi potpuni rat ili… ništa neće uspeti.

Ruski arhi-nacionalista Aleksandar Dugin, čija je ćerka Darja ubijena u avgustu , izvršio je još veći pritisak na Surovikina, rekavši da je Herson poslednji komad ukrajinske teritorije kog Rusija može sebi priuštiti da se odrekne.

„Granica je dostignuta“, rekao je Dugin za nacionalističku medijsku mrežu Cargrad.

Visoki zvaničnici ruske vlade i ratni jastrebovi kažu da žele da se Herson vrati u određenom trenutku, ali izgleda teško da će se to desiti u skorije vreme.

Niti zauzimanje novih pozicija na istoku protiv visoko motivisane ukrajinske vojske opremljene zapadnim oružjem nije lak zadatak, posebno zimi.

Neki od Surovikina traže da pojača kampanju bombardovanja ukrajinske energetske infrastrukture, što je taktika koju je Kremlj upotrebio da bi Ukrajinu doveo za pregovarački sto.

Vladimir Solovjov, jedan od najpoznatijih ultranacionalističkih političkih voditelja tok šoua u Rusiji, rekao je prošle nedelje: „Apelujem na heroja Rusije generala armije Surovikina: Druže generale, molim vas da dovršite potpuno uništenje energetske infrastrukture nacističke ukrajinske hunte“.

Drugi komentatori državne televizije počeli su javno da dovode u pitanje vođenje rata, iako to izgleda kao pažljivo preiprmljena predstavama da se stvori utisak prave javne debate.

Jedan, Dmitrij Abzalov, požalio se na ono što je nazvao informacionim vakuumom, rekavši da bi želeo da zna „za promenu, samo jednom“ koji su konkretni ciljevi Moskve u Ukrajini.

Drugi, Maksim Jusin, požalio se u etru na, kako je rekao, laži koje su plasirali neki političari na državnoj televiziji hvaleći se da su ruske snage toliko jake da će moći da dođu do „poljske granice, Berlina, Lamanša i Lisabona“.

„To je klovnovska predstava“, rekao je Jusin.

Neke od supruga i majki novomobilisanih muškaraca organizovale su se da pokušaju da izvrše pritisak na ministarstvo odbrane zbog, kako kažu, neadekvatne obuke i opreme.

Njihov broj je do sada relativno skroman, ali neke od njihovih pritužbi, koje je ministarstvo odbrane uglavnom odbilo, odgovaraju izjavama javnih ličnosti koje podržavaju rat.

Imenovanje Surovikina 8. oktobra bilo je prvi put da je Rusija javno imenovala glavnog komandanta svojih snaga u Ukrajini.

Povlačenje iz Hersona proteklo je brže i lakše nego što su mnogi zapadni vojni analitičari očekivali, a visoki američki vojni zvaničnik rekao je Rojtersu da je bilo „relativno uredno“ u poređenju sa prethodnim ruskim povlačenjem.

Britanska vojna obaveštajna služba se složila, rekavši u saopštenju u nedelju, da su moskovske snage verovatno bile uspešne u ograničavanju gubitka vojnog hardvera dok su uništavale ono što su ostavile iza sebe.

Iako je ruska vojska i dalje patila od lošeg rukovodstva mlađeg i srednjeg nivoa, kaže se, „…ovaj relativni uspeh je verovatno ostvaren delimično zbog efikasnije, jedinstvene operativne komande pod generalom Sergejem Surovikinom“.

Ukrajinski ministar odbrane i zapadne diplomate kažu da je general doneo veću disciplinu, kao i brutalnost svojim pojačanim napadima na infrastrukturu.

„Surovikin je napravio veliku razliku u načinu na koji oni funkcionišu“, rekao je Entoni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji. „…postoji više osećaja koherentnosti i razumne svrhe o tome šta Rusija sada vojno sprema.

U nekim ruskim krugovima, surovikin je viđen kao žrtveni jarac, da bi se zaštitio Putina i, u manjoj meri, ministrar odbrane Sergeja Šojgu, od direktnih kritika.

„Bilo je očigledno da su imenovanje Surovikina i hvale koje su mu iznesene barem delimično posledica potrebe da se stvori figura sa mandatom za „sramne“ akcije koje Putin nije želeo da preduzme u svoje ime“, rekao je Aleksandar Baunov, bivši ruski diplomata koji je sada viši saradnik u istraživačkom centru Karnegi zadužbine za međunarodni mir.

Surovikin se uklapao u taj šablon, rekao je Baunov, jer ima imidž Sibirca koji je spreman da koristi brutalnu taktiku da postigne rezultate, i dopao se ruskim nacionalistima. Imao je autoritet u njihovim očima da nadgleda povlačenje bez otvaranja previše opasnih unutrašnjih podela.

„General je iskoristio polovinu svog mandata. Sada će se očekivati da iskoristi drugu polovinu“, rekao je Baunov.

„Za neke će ovo biti viđeno kao nova ofanziva koja će dokazati da su sva povlačenja zapravo bila taktički manevar. Za druge će to biti viđeno kao način da se Ukrajina primora da uđe u mirovne pregovore koristeći sledeću formulu: grad Herson u zamenu za mir, struju, vodu i grejanje u ukrajinskim gradovima“.

Konrad Muzika, poljski analitičar odbrane koji se nedavno vratio iz Ukrajine, rekao je da je nakon Hersona došao trenutak istine za rusku vojsku.

Sa izuzetkom grada Lisičanska, u istočnoj Ukrajini, rekao je da sva teritorija koju je Rusija držala izgleda da će se braniti.

„Sada sve zavisi od vojnih komandanata, kvaliteta opreme i sposobnosti njihovih trupa da prime udarac od Ukrajine, zadrže liniju, a zatim pokušaju na neki način da izvrše kontranapad“, rekao je on.


UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare